eur:
393.74
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Leticia, 2018. április11.Zöld leguán (Iguana iguana) úszó szőnyeget alkotó vízinövények között egy tóban a Victoria Regia természetvédelmi területen a három ország, Kolumbia, Peru és Brazília határán, mélyen a dzsungelben fekvő kolumbiai Leticiában 2018. április 10-én. Ezen a napon Leticiába látogatott Juan Manuel Santos kolumbiai elnök és Erna Solberg norvég miniszterelnök. Erna Solberg háromnapos látogatáson tartózkodik Kolumbiában. (MTI/EPA/Mauricio Duenas Castaneda)
Nyitókép: MAURICIO DUENAS CASTANEDA

Még mindig mutat újat az Amazonas

Tizenkét új állatfajt, békákat, gyíkokat és baglyokat fedeztek fel a világ legbővizűbb folyójának vidékén.

Ezeket a fajokat eddig még nem katalogizálták. Két expedíció alatt mintegy 200 állat- és növényfaj több mint 1700 példányát vizsgálták meg.

Az expedíció egyik célja az volt, hogy többet tudjanak meg a Loxopholis nevű gyíkfaj szaporodásáról. Ezek a hüllők közösülés nélkül szaporodnak. Néhány alfajuk kizárólag nőstényekből áll.

Az Amazonas brazíliai vidéke több mint ötmillió négyzetkilométeren terül el és több ezer állat- és növényfaj otthonául szolgál.

Ezen a területen mind újabb és újabb fajokat fedeznek fel - a Természetvédelmi Világszervezet szerint minden második nap egyet.

A begyűjtött fajok segítségével a szakértők a dél-amerikai fauna evolúciós fejlődésének mintázatát fogják elemezni.

A különböző állatcsoportokat genetikai, morfológiai és fiziológiai elemzésnek vetjük alá. Ezek közül a tanulmányok közül néhány annak felmérésben segít, mekkorára növeli a kihalás kockázatát ezen fajok esetében, ha a következő években nő a hőmérséklet - mondta a Sao Paulo-i Egyetem egyik kutatója.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×