eur:
389.51
usd:
357.67
bux:
73375.88
2024. július 23. kedd Lenke

Elkészítették a világ legkisebb számítógépét

A 0,3 milliméteres eszköz eltörpül még egy rizsszem mellett is.

A világ legkisebb számítógépét készítették el a Michigani Egyetem kutatói. Az általuk korábban kifejlesztett mikrokomputer 2x2x4 milliméteres volt (Michigan Micro Mote), és memóriájában megmaradt minden adat még akkor is, ha kikapcsolták vagy lemerült.

Az új mikroszámítógép, hasonlóan az IBM kutatói által márciusban bemutatott mikroszámítógéphez, azonban elveszíti összes korábbi programozását és a rajta tárolt adatokat, ha kikapcsolják.

"Nem vagyunk biztosak abban, hogy szabad-e ezeket számítógépnek nevezni. Vélemény dolga, hogy ezeknek az eszközöknek megvannak-e a működéshez szükséges minimum funkciói" - mondta David Blaauw, az egyetem professzora, aki az új rendszer fejlesztését vezette. A különleges számítógépes eszköz ugyanakkor az orvoslástól a gépgyártásig számos területen kiválóan használható.

A RAM-memórián és napelemrendszerén kívül az új számítógépes eszköznek vannak processzorai és vezeték nélküli adatátviteli rendszere. Mivel túl kicsi ahhoz, hogy hagyományos rádióantennával bírjon, az adatátvitelt a fény segítségével valósítja meg. Egy alapállomás biztosítja a fényt az áramkörök működéséhez és a programozáshoz valamint ez fogadja az adatokat is.

"Új utakat kellett kigondolnunk az áramkör kialakításához, amely nem csupán alacsony energiájú, hanem a fényt is tolerálja. Ez azt jelentette, hogy ki kellett cserélni a diódákat, amelyek kicsiny napelemként működnek, fix áramsűrítőkre - magyarázta Blaauw.

Fotó: news.umich.edu/
Fotó: news.umich.edu/

Kihívást jelentett a szakemberek számára az is, hogy nagy pontosságot érjenek el, miközben a gép processzora alacsony disszipációs. Ezért a szakemberek az új eszközt egy precíziós hőmérsékletérzékelőként alkották meg, amely a hőmérsékletet időintervallumokká alakítja. Fejlesztés eredményeként a számítógép a hőmérséklet-különbségeket 0,1 Celsius-fok pontossággal képes meghatározni.

Számos területen használható

Az új rendszer nagyon rugalmas, számos célra felhasználható, köztük az onkológiában, a daganatok hőmérsékletével kapcsolatos kérdések megválaszolásában. Korábbi kutatások szerint a daganatsejtek magasabb hőmérsékleten szaporodnak, mint a hagyományosak, de ezek az adatok nem elég megalapozottak. A rák gyógyításának megállapításában a hőmérséklet segítséget nyújthat.

"Mivel a hőérzékelő nagyon kicsi és a biokompatibilis, beültethetjük egy egérbe és daganatsejteket növeszthetünk körülötte. Ezt a hőérzékelőt felhasználhatjuk arra, hogy megvizsgáljuk a daganatok és a normális szövetek hőmérséklet-különbségeit, illetve arra, hogy megtudjuk, a hőmérséklet megváltoztatását felhasználhatjuk-e a terápia sikerre vitelében" - mutatott rá Blaauw.

A tanulmányt az integrált áramkörökről és technológiájukról Honoluluban rendezett szimpóziumon mutatták be a múlt héten.

Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×