eur:
389.59
usd:
361.67
bux:
68469.41
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Kunmadaras határában talált, I. és II. Zsigmond korabeli ezüstveretek és korsótöredék a szolnoki Damjanich János Múzeumban 2018. május 11-én. Földmunkák végzése közben találták a közel 6000 darab, összesen 11 kilogramm súlyú, lengyel feliratú ezüstveretet, amelyek 1520 és 1570 között készültek.
Nyitókép: Mészáros János

Tizenegy kilónyi ezüstpénzt talált egy férfi Kunmadarasnál

Öt-hatezer darab, az első mérések szerint tizenegy kilogramm tizenhatodik századi ezüstpénzt talált egy helyi vállalkozó a kunmadarasi repülőtér melletti egy-másfél hektárnyi építési telken. Az eddig megvizsgált érmék mindegyike lengyel veretű - közölte a szolnoki Damjanich János Múzeum régésze pénteken. Az is kiderült, hogy a kincset hamarosan láthatja is a nagyközönség.

Polgár Zoltán egyedülállónak nevezte a leleteket. "Ez olyan, mintha Krakkóban találtak volna egy Szent István pénzeiből álló éremleletet" - magyarázta.

A ritka, építkezés közben előkerült leletek feltehetőleg egy különleges történelmi eseményhez kötődnek, de ennél többet egyelőre nem lehet tudni.
Kunmadaras, 2018. május 11.
Kunmadaras határában talált, I. és II. Zsigmond korabeli ezüstveretek és korsótöredék a szolnoki Damjanich János Múzeumban 2018. május 11-én. Földmunkák végzése közben találták a közel 6000 darab, összesen 11 kilogramm súlyú, lengyel feliratú ezüstveretet, amelyek 1520 és 1570 között készültek.
MTI Fotó: Mészáros János
Kunmadaras, 2018. május 11. Kunmadaras határában talált, I. és II. Zsigmond korabeli ezüstveretek és korsótöredék a szolnoki Damjanich János Múzeumban 2018. május 11-én. Földmunkák végzése közben találták a közel 6000 darab, összesen 11 kilogramm súlyú, lengyel feliratú ezüstveretet, amelyek 1520 és 1570 között készültek. MTI Fotó: Mészáros János

Az eddigi vizsgálatok szerint az időben utolsó érme 1578-as, Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király verete - mondta Polgár Zoltán. A leletek között a leggyakoribb I. Zsigmond lengyel királyi verete, de Brandenburgi Albert első porosz herceg verete is szerepel az érmék között.

A viszonylag jó minőségű ezüstből készült érmék súlya egyenként körülbelül kettő gramm, a félgarasok mérete 2,1-2,2 centiméter, a garasé 2,3-2,4 centiméter (a kézi erővel vert pénzek nem teljesen egyformák).

A régész a lelet értékéről elmondta: a szabad városok korabeli számadáskönyvei alapján ez a pénz

körülbelül egy század katona havi zsoldjával volt egyenértékű,

és a címletek, az aprópénznek számító fél- és egész garasok is erre utalnak. Négy ilyen pénzérme egy napi díj volt egy átlagos napi munkáért - árulta el Polgár Zoltán.

Kunmadaras, 2018. május 11.
Polgár Zoltán régész mutat egy I. és II. Zsigmond korabeli ezüstveretet, a Kunmadaras határában talált pénzérmék egyikét a szolnoki Damjanich János Múzeumban 2018. május 11-én. Földmunkák végzése közben találták a közel 6000 darab, összesen 11 kilogramm súlyú, lengyel feliratú ezüstveretet, amelyek 1520 és 1570 között készültek.
MTI Fotó: Mészáros János
Kunmadaras, 2018. május 11. Polgár Zoltán régész mutat egy I. és II. Zsigmond korabeli ezüstveretet, a Kunmadaras határában talált pénzérmék egyikét a szolnoki Damjanich János Múzeumban 2018. május 11-én. Földmunkák végzése közben találták a közel 6000 darab, összesen 11 kilogramm súlyú, lengyel feliratú ezüstveretet, amelyek 1520 és 1570 között készültek. MTI Fotó: Mészáros János

Nagyon sok lengyel pénz volt a vizsgált időszakban, mivel Európában a legtöbb ezüstöt Erdélyben és a Felvidéken, tehát a Magyar Királyság területén bányászták, amikor az két részre szakadt a török hódítás miatt. Hozzátette: tallérokat, nagy értékű pénzeket verettek, a kis értékű forgalmi pénz verése akkoriban szinte megszűnt, ezért áramlottak be a német és főleg a lengyel pénzek.

Az ezüstpénzeket restaurálni fogják a szolnoki Damjanich János Múzeumban, ahol a közönség is megtekintheti majd az érméket május 26-án, a Régészet Napján.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
A pesti Csikágó újraéled

A pesti Csikágó újraéled

Budapest talán egyik legtöbbször sztereotipizált városrésze a VIII. kerület. A negatív konnotációktól most elvonatkoztatva gondoljunk csak bele, hogy a területén található a Palotanegyed, illetve megannyi ismert galéria választotta ezt a környéket székhelyéül. A nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Műtárgyak Éjszakája Fesztivál idén több mint 100 művészeti programot sorakoztat fel. Ezekből válogattunk számotokra, különös figyelmet fordítva a VIII. kerület művészeti, kulturális sokszínűségére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×