eur:
388.15
usd:
361.54
bux:
69071.79
2024. május 9. csütörtök Gergely
Nem mindennapi: különleges üzenetet küldenek az űrbe

Nem mindennapi: különleges üzenetet küldenek az űrbe

A nagyközönség bevonásával küld rövid üzenetet a negyven évvel ezelőtt útnak indított Voyager-1 űrszondának az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

A NASA a Twitteren, az Instagramon, a Facebookon és az egyéb közösségi platformokon várja a legfeljebb hatvan karakterből álló rövid üzeneteket.

Az űrkutatási hivatal a pasadenai Jet Propulsion Laboratórium munkatársaival, valamint a Voyager-csapat tagjaival közösen fogja kiválogatni azokat javaslatokat, amelyekből aztán a nagyközönség választja ki a győztes üzenetet szeptember 5-én.

Nem mindennapi: különleges üzenetet küldenek az űrbe

A Voyager-1 1977. szeptember 5-én indult útnak, testvére, a Voyager-2 két héttel korábban.

Az "ikrek" tudományos célja a Naprendszer külső bolygóinak - a Jupiternek, a Szaturnusznak, az Uránusznak és a Neptunusznak - a megfigyelése volt.

Eredeti küldetésüket 1989-ben befejezték, de azóta is száguldanak tovább.

  • A Voyager-1 az első olyan ember építette szerkezet, amely elhagyta a Naprendszert és átlépett a csillagközi térbe.
  • A Voyager-1 jelenleg csaknem 13 milliárd mérföldre, testvére körülbelül 11 milliárd mérföldre jár a Földtől.

Arra a legkevésbé sem valószínű esetre, ha idegen civilizációk találkoznának a földi hírvivővel, a Voyager-ikrek egy-egy arannyal bevont lemezt visznek magukkal. A korong címe A Föld hangjai. A lemezhez lemezjátszót, ahhoz pedig használati utasítást is mellékelt a NASA 1977-ben.

Címlapról ajánljuk

A kínai elnök már az Oroszlános udvarban

Katonai ceremóniával fogadták Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát csütörtökön a budai Vár Oroszlános udvarában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Próbálnak irányba állni a tőzsdék

Próbálnak irányba állni a tőzsdék

A hét első felében határozott emelkedést láttunk a tőzsdéken, bár a momentum tegnapra kissé lassult az USA-ban, és ma reggel is vegyes összkép látszik az ázsiai tőzsdéken, bár a kínai piacok kaptak egy nagyobb lökést attól, hogy a vártnál erősebb külkereskedelmi adatokat közöltek ma az import tekintetében. Eközben viszont továbbra is a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek a befektetők, a holnap ilyen szempontból itthon is kiemelten fontosnak számít, hiszen a két legnagyobb blue chip, az OTP és a Mol is pénteken hajnalban teszi majd közzé a legfrissebb számait. Ami a tőzsdei mozgásokat illeti, az európai tőzsdék a kezdeti iránykeresés mérsékelt emelkedésben vannak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×