eur:
389.38
usd:
363.17
bux:
68131.85
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Megtizedelheti Európa lakosságát egy újfajta probléma

Megtizedelheti Európa lakosságát egy újfajta probléma

Három európaiból kettőt érinteni fog a változás.


Az időjárási katasztrófáktól bekövetkező halálesetek száma az 50-szeresére emelkedhet az évszázad végére, ha a klímaváltozás hatásait nem sikerül megfékezni - figyelmeztetnek tudósok.

Egy, a The Lancet Planetary Health című folyóiratban a napokban megjelent tanulmány arra mutatott rá, hogy a klímaváltozás egyre gyorsabban növekvő terhet tesz a társadalmakra, és 3 európaiból kettőt érinteni is fog, ha az üvegházhatás és az extrém időjárás hatásait nem kontrolláljuk - írta a napi.hu.

A tanulmány szerint, ha az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása nem csökken, és nincs javulás az extrém időjárási hatások csökkentésére irányuló intázkedések terén, akkor Európában az időjárás miatt bekövetkező halálesetek száma az 1981-2010 között mért éves átlag háromezerről a 2071-2100 közötti időszakban átlagosan éves 152 ezerre emelkedhet.

  • Ha sürgősen nem fékezzük meg a globális femelegedést, akkor mintegy 350 millió európai válhat évente kiszolgáltatottá a káros éghajlati szélsőségeknek az évszázad végére - mondta a BBC szerint Giovanni Forzieri, az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának munkatársa, aki a kutatás egyik vezetője is volt.
  • A kutatók szerint a hőhullámok lesznek a leghalálosabbak, ezek okozhatják ugyanis az időjárás hatásaihoz köthető halálesetek 99 százalékát. Évente több mint 150 ezren veszíthetik életüket csak emiatt az évszázad végén.
  • A szélsőséges időjárás leginkább a Dél-Európában élőket érintheti, ott szinte mindenkit, míg Közép-Európában a lakosság 64, Észak-Európában pedig a lakosság 36 százalékát érheti el.
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×