eur:
393.74
usd:
364.99
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Borzalmas hír az éjszakai mobilozásról

Borzalmas hír az éjszakai mobilozásról

Az éjszakai mobilozás depresszióssá teheti a kamaszokat.

A késő éjszakába nyúló mobiltelefon-használat károsíthatja a kamaszok mentális egészségét - állapították meg ausztrál kutatók.

Az ausztráliai Murdoch Egyetem és a Griffith Egyetem szakemberei a témában készített eddigi leghosszabb idejű vizsgálatban nézték meg, hogy az éjszakai mobilozás miként befolyásolja a diákok alvásminőségét, hangulatát, agresszióhajlamát, megbirkózási kézségét különböző feladatokkal, az önbecsülését, valamint hogy tapasztalják-e magukon a depresszió bármely tünetét.

A kutatók 29 ausztrál középiskola 1100 tanulóját vonták be a négy évig tartó vizsgálatba. A diákoknak évente kellett kitölteniük egy kérdőívet, amelynek középpontjában az éjszakai mobilozási szokások álltak.

"Arra jutottunk, hogy nagyrészt a késő éjszakai mobilozás számlájára írhatók a rossz alvási szokások, amelyek idővel a közérzet és a mentális egészség romlásához vezetnek" - húzta alá Lynette Vernon, a tanulmány vezető szerzője.

A vizsgálat kezdetén a mobiltelefonnal rendelkező diákok nagyjából kétharmada, vagyis 65 százalékuk mondta, hogy rendszeresen használja a telefonját "lámpaoltás" után.

A vizsgálati időszak végén ez az arány 78 százalékra emelkedett és az eredmények azt mutatták, hogy minél többet mobiloztak a késői órákban a kamaszok, annál jobban romlott az alvásminőségük.

Mark Levi ausztrál alvásszakértő szerint a dolog hátterében a mobiltelefonok kijelzőjének természetellenes kék fénye áll, amely negatív hatással van az alvásra.

"A hálószobában világító kék fény megzavarja az alvást, befolyásolja a hormonokat, a melatonin- és inzulintermelést, felborítja a szervezet egyensúlyát" - magyarázta a szakember.

Hozzátette: a hálószobai kék fény felborítja a fiatalok alvási ciklust, ami hatással van a viselkedésükre, a kognitív képességeikre, a koncentrációjukra és a hangulatukra napközben.

A kutatók szerint azonban nem az lenne a megoldás, hogy eltiltják a gyerekeket a mobiltelefontól, hanem egy jó alvási szokások kialakulását segítő alternatíva népszerűsítése.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×