eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Orosz-amerikai szakítás az űrben?

Utasítást kapott a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási vállalat annak tanulmányozására, hogy a BRICS-tömörülésen belül hozza létre a Nemzetközi Űrállomás (ISS) alternatíváját - jelentette ki Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes hétfőn Moszkvában.

A BRICS-csoport neve a tagjai közé tartozó, feltörekvő gazdaságú országok angol nevének kezdőbetűiből (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) áll össze.

Rogozin rámutatott, hogy Oroszország és az Egyesült Államok egyelőre csak 2024-ig állapodott meg a határidőn túl is üzemképes űrállomás hasznosításáról. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az amerikaiak emellett asztronautáikat ismét önerőből, saját eszközeiken készülnek feljuttatni a világűrbe.

A miniszterelnök-helyettes szerint a jelenlegi űrállomás egyre inkább üzleti alapon működik majd. Mint mondta, Oroszország folytatni kívánja a munkát az űrállomáson, de még nem dőlt el, hogy ezt nemzeti vagy nemzetközi alapon fogja-e megvalósítani.

Állítása szerint a Nemzetközi Űrállomásnak a jövőben új modulokkal bővülő orosz része az amerikai szegmens nélkül is életképes.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×