eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Százezrek életét mentheti meg az új vakcina

Ghánában, Kenyában és Malawiban próbálják ki 2018-ban a világ első malária elleni oltását - jelentette be hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Az oltást a különösen nagy kockázatnak kitett térségekben ajánlják fel kisbabák és gyerekek beoltására. Az RTS'S vagy Mosquirix néven futó vakcinát a GlaxoSmithKline brit gyógyszergyár fejlesztette ki az Afrikában főleg a gyerekek körében sok halálos áldozatot szedő kór ellen.

A klinikai tesztek alapján részben hatékonynak bizonyult oltóanyagot négy dózisban kell beadni. Ez az első szabályszerűen elfogadott vakcina a moszkitók által terjesztett betegség ellen. A WHO első körben szeretné ellenőrizni, hogy a maláriának kitett területeken hatékony lesz-e az oltás. Az első eredményekből származó információk alapján döntenek majd az oltási program kiszélesítéséről - közölte Matshidiso Moeti, a nemzetközi szervezet afrikai regionális igazgatója.

"Az eddigi maláriaellenes védekezésekkel kombinálva egy ilyen vakcina potenciálisan tízezrek életét mentheti meg Afrikában" - hangsúlyozta az igazgató.

A malária évente 430 ezer halálesetet okoz, az áldozatok többnyire a Szahara alatti övezetben élő kisbabák és kisgyerekek. Az elmúlt 15 év globális erőfeszítéseinek köszönhetően 2000 és 2015 között 62 százalékkal csökkent a malária okozta halálozások száma.

A WHO 2018-as oltási programja azt ellenőrzi, hogy a Mosquirix milyen védettséget nyújt a 17 hónapos-ötéves gyerekek körében. Azt is kipróbálják, hogy hogyan lehet kivitelezni a négy dózis beadását, és az oltóanyag milyen szerepet játszhat a malária okozta gyerekhalálozás visszaszorításában.

A szervezet közleménye kitért rá, hogy Ghánát, Kenyát és Malawit számos szempont miatt választották ki az oltóanyag hatékonyságának vizsgálatára: ezekben az országokban nagyon magas a maláriában megbetegedők aránya, de több sikeres maláriaellenes program is fut, széles körben elterjedt a maláriahálók használata az ágyak fölött, és jól működő immunizációs programok is zajlanak.

Az országok maguk döntik el, hogy mely régiójuk vesz majd részt a WHO oltási programjában, de valószínű, hogy a legnagyobb kockázatú területeken vetik be, mivel a szakemberek ott várják a legjelentősebb hatást az oltóanyagtól.

A világszervezet tavaly novemberben jelentette be, hogy az RTS'S vakcina kipróbálását teljes egészében finanszírozza különböző egészségügyi programjaiból.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×