eur:
389.24
usd:
362.5
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Elhunyt Piers Sellers, a NASA klímakutatója és űrhajósa

Hatvanegy éves korában elhunyt Piers Sellers, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) klímakutatója és egykori asztronautája, aki élete végén vált híressé a Föld sebezhetőségéhez fűzött ékesszóló kommentárjai és a szervezetében diagnosztizált rákbetegségről írt jegyzete révén.

A texasi Houstonban halt meg pénteken, halálát hasnyálmirigyrák okozta - közölte nyilatkozatában a NASA.

Sellers megosztotta a klímaváltozásról űrhajósként szerzett benyomásait Leonardo DiCaprio idén ősszel bemutatott, Özönvíz előtt című dokumentumfilmjében is. A filmben azt mondta DiCapriónak, a látvány az űrből, hogy a légkör csupán "vékonyka hagymahéjként veszi körbe a Földet", segítette őt hozzá a bolygó sérülékenységének teljesebb megértéséhez.

Piers Sellers emellett jegyzetet írt a The New York Timesnak az élete értelmével kapcsolatos belső vívódásairól, miután megtudta, hogy halálos beteg. A filmben és utóbbi jegyzetében egyaránt derűlátóan nyilatkozott, amellett érvelve, hogy az emberi leleményesség szerinte megmenti majd a bolygót az elszabaduló globális felmelegedés által előrevetített szörnyű végtől.

"Piers egész életét a bolygó megmentésének szentelte" - szögezte le Charles Bolden, a NASA igazgatója. Bolden nyilatkozata szerint Piers nem csupán azt hagyta örökül, milyen sürgetőek a légkör felmelegedésével kapcsolatos teendők, "de azt a reményt is, hogy az emberiség képes jobban sáfárkodni bolygójával".

A brit születésű egykori asztronauta a NASA Washingtonhoz közeli Goddard űrközpontjának tudományos és kutatási igazgatóhelyettese volt. Kutatóként 1982 óta dolgozott a NASA-nak és 1996-ban lett az asztronauták csapatának tagja. Háromszor járt a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), legutóbb 2010-ben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×