eur:
394.42
usd:
370.25
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Sokkoló hír - Ezért hal meg sok európai

Évente több mint 2,5 millió bakteriális fertőzést jegyeznek fel az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség tagállamainak kórházaiban az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint.

Ez nagyobb betegségterhet jelent, mint az influenza, a HIV és a tuberkulózis megbetegedések együttesen, és évente 91 ezer elhalálozást okoz.

Az ECDC, a berlini Robert Koch Intézet és a Holland Nemzeti Közegészségügyi Intézet szakemberei 1149 kórház 273 753 betegének adatait tekintették át, tudományos kutatásuk eredményeit a PLOS Medicine tudományos folyóiratban tették közzé.

A szakemberek a bakteriális fertőzések hat leggyakoribb típusát vizsgálták: a tüdőgyulladást, a húgyúti fertőzéseket, a műtéti beavatkozások nyomán kialakult fertőzéseket, a Clostridium difficile fertőzéseket, az újszülötti szepszist és a primer véráram-fertőzésket. Megállapították, hogy a tüdőgyulladás és a primer véráram-fertőzések teszik ki a 2,6 millió bakteriális fertőzés túlnyomó többségét, miközben a sebészeti beavatkozások nyomán fellépő fertőzések csupán az estek öt százalékáért felelősek.

A kutatók megállapították, hogy a több mint 2,5 millió kórházi fertőzés 2,5 millió betegségterhet eredményez. Egy betegség terhét az adott populációban adott időpontban előforduló esetek által okozott egészségkárosodás határozza meg, amely mind az életév-veszteséget, mind az életminőség-romlást magában foglalja. A betegségterhet DALY-ban mérik.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×