eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Lefotóznák a lakható bolygót

Először próbálnak lencsevégre kapni a csillagászok egy Földhöz hasonló exobolygót, amelyről úgy sejtik, hogy a földi értelemben vett élet található rajta.

A Project Blue (Kék projekt) elnevezésű magánmisszió célja egy mosógépméretű űrteleszkóp megépítése, amelyet a hozzánk legközelebbi csillagrendszerre, az Alfa Centaurira fognak ráirányítani a csillagászok annak reményében, hogy sikerül lefotózni egy vagy két olyan sziklás bolygót, amelyen akár a földi értelemben vett élet is található - írta a The Guardian című brit lap internetes oldala.

Amennyiben a projekt sikerrel jár, amire koránt sincs garancia, akkor az elkészült fotó méltó riválisa lesz az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Voyager-1 űrszondája által 1990-ben készített Halványkék pötty című fényképnek, amely Földünket ábrázolja 6 milliárd kilométer távolságból.

Az 1980-as évek óta a csillagászok több mint háromezer exobolygót - Naprendszeren kívüli bolygót - fedeztek fel, ám mindegyikük létezését csupán közvetett mérésekre alapozzák. Soha senki nem készített még képet ilyen távoli világról.

Az új misszió egyebek között a NASA Kepler űrteleszkópjának megfigyeléseire épül: az űrtávcső számos olyan távoli planétát talált már, amely a csillaga körüli "lakható zónában" kering, ahol a hőmérséklet lehetővé teszi a cseppfolyós víz jelenlétét.

"Az exobolygók kutatásának elmúlt tíz évében kiderült, hogy rengeteg kis bolygó van a világűrben. Most azt próbáljuk kideríteni, hogy ezeken van-e élet vagy sem" - mondta Jon Morse, a NASA asztrofizikai részlegének korábbi vezetője, a mostani missziót részben irányító BoldyGo Institute vezérigazgatója. A misszió várható költsége kevesebb mint 50 millió dollár lesz.

Amennyiben minden jól halad, akkor a teleszkóp két éven át fogja fürkészni a Földtől mintegy 40 billió kilométerre - 4,4 fényévre - található Alfa Centauri hármascsillag-rendszert. A csillagászok szerint a teleszkóp legjobb esetben is csak egy sötétségben megbúvó magányos foltot fog lencse végre kapni, de már az is úttörő jelentőségű lenne.

Egy ilyen halvány ábrából a tudósok kikövetkeztethetnék a planéta keringési pályáját, hozzávetőleges méretét és színét. Amennyiben pedig a bolygó kék színű lesz és a "lakható zónában" kering, akkor óriási az esély rá, hogy víz is található a felszínén és légköre is van.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×