INFORÁDIÓ
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló

egészség

betegség

zika-vírus

fertőzés

könny

Zikalázas apa könnye fertőzhette meg a fiát

InfoRádió / MTI

A zikavírus különös átviteléről számoltak be tanulmányukban amerikai orvosok, akik azt feltételezik, hogy súlyosan zikalázas 73 éves apja könnyének és verejtékének puszta kezű érintése által fertőződött meg zikavírussal egy utahi férfi.

A Utahi Egyetem kutatói a New England Journal of Medicine című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban kiemelték, hogy a haldokló apa vírusszintje százezerszerese volt a normális vírusszintnek.

A 73 éves férfit, akit korábban prosztatarákkal kezeltek, nem az Egyesült Államokban, hanem Mexikóban csípte meg a betegséget terjesztő egyiptomi csípőszúnyog.

A kutatók nem találtak egyértelmű választ arra, miért volt az apa ilyen súlyosan fertőzött, és miért terjedt át a vírus fiára ily módon, amit még sehol nem jegyeztek fel.

Valószínű, hogy a fiú a fertőzést apjától kapta, mivel a 38 éves férfi több mint 9 hónapja nem járt zikajárványos térségben és nem volt szexuális kapcsolata olyan partnerrel, aki ilyen térségben járt volna. Mivel igen magas szintű volt az apa vírusfertőzöttsége, a vírus jelen lehetett a verejtékben és a könnyekben, amelyekkel a fiú védőkesztyű nélkül érintkezett - írták a kutatók.

Kizárták azt is, hogy a fiút egyiptomi csípőszúnyog fertőzte volna meg, mivel Salt Lake City térségében nem észlelték a rovart. A fiú fertőzése 7-10 nappal az után jelentkezett, hogy a kórházban érintkezett apjával.

A kutatók szerint az eset azt illusztrálja, hogy a heves zikafertőzés kockázata szélesebb körű, mint korábban gondolták, és a fatális fertőzés kockázata fennáll a krónikusan betegek, kevésbé immunvédettek esetében. Emlékeztetnek arra, hogy bár ritka, de állatkísérletekben már kimutatták azt, hogy a fertőzés ép bőrön keresztül testnedvek érintésével átterjedhet.

A Washingtoni Egyetem orvostudományi karának kutatói a közelmúltban mutatták ki egérkísérleteikben, hogy a zikavírus életképes a szemben és azonosították a könnyben talált vírus genetikáját. A szakemberek a Cell Report tudományos folyóirat szeptember 6-i számában írták le a zikafertőzés hatását egérmagzatok, -újszülöttek és kifejlett egerek szemére. Felfedezésük magyarázattal szolgál arra, miért lép fel szembetegség - köztük a látásvesztéssel járó uveitisz - egyes zikafertőzötteknél.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018