eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Több tízezer évig kellene utaznunk a második Földhöz

Több tízezer évig kellene utaznunk a második Földhöz

A 31 tagú nemzetközi kutatócsoport a Nature folyóiratban publikálta a hírt: megtalálták a Földhöz legközelebbi, talán az életre alkalmas bolygót. A Proxima B nevű égitesten adottak lehetnek a feltételek a folyékony víz jelenlétére. A második Föld meglátogatása azonban egyelőre sci-fi-be illő gondolat, a Proxima B ugyanis több tízezer évnyi utazásra van a bolygónktól.

„A Proxima Centauri a Naphoz legközelebbi csillag, mindössze négy és negyed fényévre van. Ez azért még mindig 40 ezer milliárd kilométer távolság, de mégis ez a legközelebbi csillag” - mondta az InfoRádiónak Sárneczky Krisztián, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársa.

A szakember elmondta: a Kentaurusz csillagképnek csak egy nagyon kis része látható hazánkban. A csillag a déli égbolton van, de onnan sem látható szabad szemmel, csak távcsövekkel.

Több tízezer évig kellene utaznunk a második Földhöz

 „Mert hiába ez a Naphoz legközelebbi csillag, mivel ez egy törpecsillag, a fénye mindössze csak ezredrésze a Napénak – ezért nem is látszik szabad szemmel” - magyarázta Sárneczky Krisztián.

Elmondta, hogy vörös törpecsillagnak hívjuk, mert jóval kisebb, kevesebb energiát bocsát ki, jóval hűvösebb is, mint a Nap.

„A Napnak 5600 fokos felszíni hőmérséklete helyett csak 2800 fok a felszíni hőmérséklete. Emiatt az az életzóna is, ahol azt feltételezzük, hogy lakható bolygók vannak, és ahol folyékony lehet a víz, ehhez a csillaghoz jóval közelebb van, mint a Napnál a Naprendszerben tapasztalható” - mondta a csillagász.

„A második Föld és a csillaga közötti távolság mindössze hét millió kilométer. Ez öt százaléka a Nap-Föld távolságnak, vagyis jóval közelebb vannak egymáshoz” - közölte a szakember.

Hozzátette: ez viszont felveti a problémát, hogy mivel ezen a csillagon is vannak kitörések, és jóval közelebb van a bolygó, azok jóval erősebben hatnak rá.

A bolygóról mindössze annyit tudnak a csillagászok, hogy 11 nap alatt kerüli meg a csillagát, és egy picit nehezebb, mint a Föld.

„Ezenkívül semmi mást nem tudunk róla – például azt, hogy a Földhöz hasonló védőmechanizmusokkal rendelkezik-e. A hírek ellenére ez a bolygó inkább csak egy nagyon jó jelölt arra, hogy esetleg egy életet hordozó bolygó legyen” - fogalmazott Sárneczky Krisztián.

A csillagász szerint az, hogy még akár a legközelebbi csillaghoz is ember eljusson, ma még az utópia és a fantazmagória körébe tartozik.

„Egy ilyen utazás a mai technológiával több tízezer évbe telne. A földi távcsövekkel, a Föld körül keringő űrtávcsövekkel való megfigyelésnek ez lesz az elsődleges célpontja”

- mondta.

Ám – amint fogalmazott – a megfigyelés sem igazán lehetséges a mai eszközökkel.

„Nem is véletlen, hogy nincs róla képünk. Meg kell indulniuk az egymilliárd dollár körüli beruházásoknak, amelyekkel a mostaniak méretét és teljesítményét meghaladó teleszkópokat építünk magunknak. Ezekkel körülbelül a 2020-as évek második felében talán ezek a planéták már közvetlenül vizsgálhatóak lesznek” - vázolta a kilátásokat az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×