INFORÁDIÓ 
2020. július 5. vasárnap
Emese, Sarolta

tudomány

történelem

vallás

egyesült államok

Mégis hamisítvány lehet a "Jézus feleségéről" szóló papirusz

InfoRádió / MTI

Valószínűleg modern hamisítvány az a papiruszdarab, amelyen Jézus állítólagos feleségéről beszél - ismerte el az a harvardi professzor, aki évekkel ezelőtt hozta nyilvánosságra az általa Jézus felesége evangéliumának nevezett töredéket.

Karen King, a Harvard Egyetem vallástörténésze 2012-ben mutatta be a dokumentumot Rómában. A névjegyméretű papiruszdarabra írt, kopt nyelvű szövegben egyebek között ez a mondat olvasható: "Jézus azt mondta nekik: a feleségem".

A dokumentumot kezdettől nagy kétkedéssel fogadták vallási és tudományos körökben, hamisítványnak valószínűsítve az előkerülésének homályos körülményei, a betűk írásmódja és a nyelvtani hibák miatt.

Az annak idején a Harvard Theological Review című szaklapban ismertetett kutatás a 8. századi Egyiptomot jelölte meg a töredék származási helyéül.

A The Atlantic magazin honlapjának múlt heti cikke azonban logikátlanságokat tárt fel a papirusz tulajdonosa, Walter Fritz floridai üzletember történetében arról, hogy miként tett szert a dokumentumra, továbbá a Kingnek adott eredetiségigazoló okmányban is felfedeztek bizonyos ellentmondásokat.

Az AP hírügynökségnek küldött e-mailjében Fritz mellékelte azt a levelet is, amelyben kifejti a The Atlantic munkatársainak, hogy a töredék nem hamisítvány és nem is manipulálták a papiruszt, sem a rajta lévő szöveget.

"Ha ma megkérdeznek, hogy melyik irányba hajlok inkább, vagyis hogy ősi dokumentumról vagy modern hamisítványról van-e szó, ezen bizonyítékok alapján azt mondom, hogy a hamisítványra voksolok" - mondta King az AP-nek.

A szakember elmondta, mindig is úgy gondolta, hogy a töredék nem bizonyítja, hogy Jézus nős lett volna. Mint azt korábban hangsúlyozta: a korai kereszténység legmegbízhatóbb forrásai hallgatnak Jézus családi állapotáról. A papirusz esetleg betekintést nyújthat a korai keresztények családi életről szóló vitáiba.

King elmondta, "nem örül", hogy hazudtak neki, de "megkönnyebbülést" érzett a The Atlantic cikkének elolvasása után.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018