eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Leszállt New Yorkban a napelemes repülő

Leszállt New Yorkban, egyesült államokbeli útja utolsó állomásán szombat hajnalban a Solar Impulse 2 napelemes repülőgép, amely ezután az Atlanti-óceán felett folytatja majd világkörüli útját kizárólag napenergia felhasználásával.

A kísérleti napelemes gép a pennsylvaniai Leigh Valle nemzetközi repülőtérről indult útnak helyi idő szerint pénteken éjfél előtt egy órával, és ötórás éjszakai út után - elrepülve a kivilágított Szabadság-szobor felett - a New York-i John F. Kennedy nemzetközi repülőtéren landolt szombaton hajnali négy órakor.

Ez a világkörüli utazás 13. állomása volt. Egy gépkocsi sebességével repülő gép ezután átszeli az Atlanti-óceánt, hogy Európába vagy Afrikába érjen.

A Föld körüli út 2015-ben kezdődött Abu-Dzabiban, az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, a napelemes repülő leszállt többek között Ománban, Mianmarban, Kínában és Japánban.

A 2,3 tonnás, együléses repülőgépet 17 ezer napelem működteti, szárnyai szélesebbek, mint egy Boeing 747.

A nap közben felvett és eltárolt energiával éjszaka is képes repülni. A projekt 2002-ben indult, hogy a megújuló energiák fontosságára és az innováció erejére felhívja a világ figyelmét.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×