eur:
395.02
usd:
371.02
bux:
65160.25
2024. április 19. péntek Emma

Ezért kapták a brutális árvizeket a franciák!

A klímaváltozás "ujjlenyomatait" találták tudósok a francia árvizeken.

Tudósok nemzetközi csoportja szerint az ember előidézte klímaváltozás megkétszerezte a múlt havi pusztító franciaországi árvizek valószínűségét.

A világ időjárásának sajátosságait vizsgáló klímakutatók a múltbeli esőzésekről összegyűjtött adatok és számítógépes szimulációk felhasználásával vizsgálták azt, mennyiben játszott szerepet a globális felmelegedés a franciaországi és a németországi rekordmennyiségű csapadékban és a nyomában fellépő nagykiterjedésű árvizekben.

Geert Jan van Oldenborgh, a holland királyi meteorológiai intézet klímakutatója közölte, hogy a csoport számításai szerint az ember előidézte globális felmelegedés 90 százalékkal növelte a Loire folyó völgyében és 80 százalékkal a Szajna völgyében az árvíz esélyét a nem ember által előidézett klímaváltozáshoz viszonyítva.

Franciaország egyes részéin májusban egyhavi csapadékmennyiséggel megegyező eső esett, többségük csupán három nap alatt. A francia fővárost átszelő Szajna vízszintje 6,1 méterrel volt magasabb az átlagosnál.

"Ez egy nagyon természetfölötti időjárás volt, amelyet nagy valószínűséggel a klímaváltozás idézett elő" - hangoztatta Oldenborgh.

A kutatók ugyanakkor nem találtak kapcsolatot a német esőkkel.

Az amerikai, brit és francia tudósokat is magában foglaló kutatócsoport egy viszonylag új dologgal próbálkozott: valós idejű tudományosan érvényes kutatásokkal, hogy megállapítsák, a természet idézi-e elő szélsőséges időjárási jelenségeket, vagy a fosszilis üzemanyagok elégetése nyomán a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok.

A heves esőzések valószínűségének 80 és 90 százalékos növekedése jóval nagyobb, mint a 40 százalékos esély, amelyet a tavaly télen Nagy-Britanniában pusztított Desmond vihar esetében kimutattak - magyarázta Oldenborgh.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×