eur:
394.34
usd:
370.1
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Rekordmértékben növekedett a légköri szén-dioxid-koncentráció

Ebben jelentős szerepe van a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését okozó El Nino légköri jelenségnek.

Tavaly április óta rekordmértékben növekedett a légköri szén-dioxid-koncentráció, amiben jelentős szerepe van a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését okozó El Nino légköri jelenségnek - közölte az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA).

A hawaii Mauna Loa obszervatórium műszereinek mérései szerint az üvegházhatású gáz légköri koncentrációjának világátlaga idén áprilisban 4,16 ppm-mel volt magasabb az egy évvel korábban mért értéknél. (A ppm arányszám az egymillió egységre jutó részecskeszámot mutatja.) Az eddigi legmagasabb növekedési érték, amelyet a feljegyzések 56 évvel ezelőtti kezdete óta mértek, 3,7 ppm volt.

Az idén áprilisban mért 407,42 ppm-es érték ugyancsak rekordot jelentő 2,59 ppm-mel volt magasabb a márciusi mutatónál. A légköri szén-dioxid-koncentráció periodikusan változik, májusban tetőzik, majd őszig csökken.

A fosszilis tüzelőanyagok égetése miatt a légköri szén-dioxid-szint évente 2,5-3 ppm-mel növekszik, ami azt jelenti, hogy minden évben magasabbra szökik a koncentráció. A mostani azonban "a valaha mért legnagyobb mértékű" növekedés - mondta Jim Butler, a NOAA vezető munkatársa, hozzátéve, hogy, bár a mutatók ijesztőek, nem szabad elfelejteni, hogy az El Nino befolyásolja őket.

A Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését okozó El Nino légköri jelenség kettő-hét évente jelentkezik és sok helyen szárazságot, valamint tüzeket okoz, amelyek következtében több szén-dioxid kerül a levegőbe, továbbá csökken a növények szén-dioxid elnyelő képessége.

Butler szerint a kutatóknak a következő hónapokban vagy akár egy egész éven át azt kell majd figyelniük, hogy a mostani növekedés mekkora mértékben írható az El Nino számlájára és mekkora lesz az enyhülés a lehűlést hozó La Nina beköszöntével.

A szakemberek szerint azért van szükség az adatok alapos elemzésére, mert a szén-dioxid-koncentráció nem csupán növekszik, hanem mindezt rekordsebességgel teszi az elmúlt négy évben, az El Nino közrejátszása nélkül is.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×