INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Két új dinoszauruszfajt fedeztek fel az Egyesült Államokban

InfoRádió / MTI
Mindkettőt a PLOS One tudományos folyóiratban mutatták be a paleontológusok.

Az egyikre, a mintegy 76 millió évvel ezelőtt élt, öt méter hosszú, négy tonna súlyú növényevő állat maradványaira Montana államban talált rá véletlenül még 2005-ben Bill Shipp atomfizkus, amatőr fosszíliavadász.

A maradványokat azonosító nemzetközi tudóscsoport a Spiclypeus shipporum tudományos nevet adta a maradványoknak, amelyeket 2015-ben vásárolt meg a Kanadai Természeti Múzeum. A múzeum paleontológusa, Jordan Mallon vezetésével végzett tudományos vizsgálatok megállapították, hogy új fajról van szó, amely a ceratopsidák csoportjába sorolható szarvas dinoszauruszok közé tartozik. A lelőhelyen megtalálták a dinoszaurusz koponyacsontjának mintegy felét, lábai, medencecsontja és hátgerince egy-egy részét.

"Ez egy látványos új jövevény a szarvas dinoszauruszok családjában, amelyek mintegy 85-66 millió évvel ezelőtt éltek a mai Észak-Amerika nyugati térségében. Ez a dinoszauruszok diverzitásának új bizonyítéka a késő krétai földtörténeti korban, amelyből még több új felfedezés várható" - hangoztatta Mallon.

A Spiclypeusnak két tülke volt és csodálatos nyakfodorján hegyes nyársak sorakoztak. Az különbözteti meg a többi szarvas dinoszaurusztól, köztük a triceraptopsoktól, hogy szeme fölötti szarvai oldalra ágaznak és a csontos nyársak elrendeződése is egyedülálló.

Az Ohioi Egyetem tudóscsoportja a centrosaurus növényevő dinoszaurusz nemhez tartozó új fajt azonosított, ez a nagytestű, szintén egy ceratopsidák közé tartozó faj, amely a késő kréta időszakban, körülbelül 77 millió évvel ezelőtt élt Észak-Amerikában.

Machairoceratops cronusi tudományos nevű dinoszaurusz maradványaira a Utah állam déli részén fekvő Grand Staircase-Escalante National Monument Nemzeti Parkban lévő lelőhelyen bukkantak. Ez a dinoszaurusz hat-hét méter hosszú és legalább két tonna súlyú volt.

A szakemberek szerint az Egyesült Államok ezen térségében nagyon ritkán találnak a dinoszauruszok ezen családjához tartozó növényevő állatok maradványait, eddig leginkább Alaszkában, Montana államban és Kanadában bukkantak ilyen nagy testű centrosaurusra.

Ez a dinoszaurusz Észak-Amarika Laramidiának nevezett részén élt a krétakor végén, amikor a kontinenst egy epikontinetális (kontinensen belüli) tenger kettéosztotta nyugati (ez volt Laramidia) és keleti Appalacchia földtömegekre. A centrosaurusoknak a papagájokhoz hasonló ikonikus kampós, nagy orruk volt, szemük fölött hatalmas tülkökkel és díszes nyakfodorral.

Az új faj koponáyja hasonlít az egykori Laramidia területén talált másik centrosaurushoz (diabloceratos nem), ugyanakkor jelentősen különbségek is felfedezhetők közöttük, csakúgy mint az északi térségekben talált hasonló maradványoktól is eltér.

A Machairoceratops páratlan abban, hogy a fejtetőn két nagy előre hajló nyárs is van a gallérján, amely szintén segítette őt a védekezésben - mondta Erik Lund, az Ohió Egyetem szakembere.

A címlapról ajánljuk