INFORÁDIÓ 
2019. december 12. csütörtök
Gabriella

Hamarosan igazolhatják Einstein gravitációs hullámait

Infostart / InfoRádió

Áttörés várható az asztrofizikában, hamarosan mérésekkel igazolhatják Albert Einstein általános relativitás elméletének egyetlen eddig még nem bizonyított tételét, a gravitációs hullámok létezését. A gravitációs hullámok érzékelhetővé tehetik a fényt elnyelő, így szemmel nem látható fekete lyukakat is. A kutatásról Frei Zsolt asztrofizikus, az MTA doktora, az ELTE Fizikai Intézetének tanára és annak a magyar kutatócsoportnak a vezetője beszélt az InfoRádiónak, amely az amerikai LIGO gravitációhullám detektor munkájában vesz részt.

"Amikor a görbült teret próbálják közérthetően illusztrálni, akkor egy gumihálóba szoktak egy súlygolyót belerakni, és a gumiháló behajlásával mutatják meg, hogyan görbül a tér az égitestek körül. Én azt szoktam mondani, hogy ha megrázom ezt a gumihálót, és abban egy hullám tovaterjed, körülbelül ilyen lehet a gravitációs hullám" - mondta Frei Zsolt asztrofizikus az InfoRádiónak.

Hozzátette: úgy kell elképzelni, hogy ha két fekete lyuk egymás körül nagyon gyorsan kering, akkor ez a két nehéz súly és a gyors mozgás hullámokat kelt ebben a gumihálóban.

"Einstein pontosan száz éve, 1915-ben tette közzé az általános relativitáselméletét, és abban nagyon sok mindent megjósolt. Megjósolta azt is, hogy lehetnek ilyen hullámok a tér hálójában. A gravitációs hullámok talán a legfontosabb és legutolsó mérföldkő lenne, ami a kísérleti bizonyításból még hiányzik" - fogalmazott az asztrofizikus.

Mint mondta, obszervatóriumokban igyekeznek kimutatni ezeket a gravitációs hullámokat.

"Szaknyelven interferométereknek nevezzük ezeket a gravitációs hullám detektorokat. Úgy kell elképzelni, hogy van két egymásra merőleges nagyon hosszú kar, aminek a hosszát mérem, mert ha áthalad rajtuk a gravitációs hullám, akkor az egyik megrövidül, a térben merőleges irányban álló másik kar pedig meghosszabbodik. Az interferométer a fény interferenciáján alapul, tehát lézersugár szaladgál a karokban oda-vissza, és ha az egyik kar meghosszabbodik, a másik pedig megrövidül, akkor változik ez az interferencia jelenség" - elemezte a jelenséget az MTA doktora.

Frei Zsolt elmondta, hogy Amerikában, Louisiana és Washington államban van két ilyen interferométer, ezek 3000 kilométerre működnek egymástól, pontosan azért, mert olyan pici jelenséget szeretnének kimutatni, amiről csak akkor hihető el, hogy kozmikus eredetűek és sikerült őket ténylegesen kimutatni, ha a két egymástól 3000 kilométerre lévő detektor egyszerre ugyanazt a jelet veszi.

"Hiszen ezek annyira érzékeny berendezések, hogy azt is megérzik, ha több száz kilométerre kicsap egy hullám a tengerpartra" - hangsúlyozta.

Hozzáfűzte: rendkívül nehezek ezek a mérések, de hasznos fejlemény lenne az asztrofizika számára, ha észlelnék a jelenséget, hiszen a segítségével megfigyelhetnék a fekete lyukakat.

"A fekete lyuk azért fekete lyuk, mert nem látszik. Annyira erős a gravitációja, hogy még a fotonok sem tudják elhagyni, tehát nem látható. Az, hogy milyen sűrűn, és hol fordulnak elő ilyen fekete lyuk-összeolvadások, fontos lenne tudni az asztrofizikában."

Hanganyag: Fehér Anna Magda

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018