INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Továbbra is híznak az amerikai felnőttek

InfoRádió / MTI
Az amerikai felnőttek továbbra is híznak, és a fölösleges kilók számát tekintve a nők immár leelőzték a férfiakat, annak ellenére, hogy a kormányzati kampányok több éve az egészséges táplálkozásra és a mozgásban gazdag életmódra buzdítják a lakosságot - derült ki az amerikai járványügyi hatóság (CDC) csütörtökön közzétett jelentéséből.

Az adatok szerint az elhízott felnőttek aránya 38 százalékra nőtt a nagyjából egy évtizeddel korábbi 32 százalékról, miközben a szakértők azt hitték, hogy ez idő alatt - több évtizednyi emelkedés után - stagnáltak a mutatók. A szakembereknek nincs magyarázatuk a növekedésre.

Az elhízottság az egyik vezető közegészségügyi probléma az Egyesült Államokban. Az 1980-as évek elejéig csak minden hatodik felnőtt volt elhízott, ám nagyjából egy évtizeddel ezelőtt már minden harmadik felnőtt óriási túlsúllyal küzdött.

Az amerikai kormány immár több mint egy évtizede folytat kampányokat, amelyekben egészséges táplálkozásra és mozgásban gazdag életmódra buzdítja a lakosságot.

Az elhízott férfiak és nők aránya megközelítőleg azonos volt nagyjából egy évtizeden keresztül. Az új jelentés szerint azonban a mérleg immár a nők javára billen: esetükben 38 százalékos, míg a férfiaknál 34 százalékos az elhízás aránya.

A jelentés elsősorban egy 2013-2014-es kormányfelmérésre épül, amely során a nagyjából ötezer résztvevőt nem csupán megkérdeztek saját derékbőségükről, hanem meg is mérték testsúlyukat.

A tanulmányt vezető Cynthia Ogden, a CDC munkatársa szerint a nemek közötti szakadék szélesedése a fekete és spanyolajkú lakosság körében megfigyelhető változásokra vezethető vissza.

A fehér férfiak és nők esetében az elhízási ráták továbbra is nagyjából azonosak. A fekete lakosság esetében azonban a nőknél 57, a férfiaknál 38 százalékos, míg a spanyolajkúaknál a nőknél 46, a férfiaknál 39 százalékos az elhízottak aránya.

A gyermekkori elhízottságot nézve nem sok változás történt az elmúlt tíz évben: a 2 és 19 éves kor közötti fiatalok körében továbbra is nagyjából 17 százalékon áll az elhízottak aránya.

A címlapról ajánljuk