eur:
395.4
usd:
372.1
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Sikeresen tesztelte kísérleti űrrepülőgépét az Európai Űrügynökség

Százpercnyi tesztrepülés után sikeresen visszatért a Földre az Európai Űrügynökség (ESA) szerda délután útnak indított kisméretű kísérleti űrrepülőgépe, amely a szakértők reményei szerint segít kikövezni az utat a többször kilőhető űrhajók előtt.

Az újrahasznosítható űrhajókkal - amelyek képesek irányított landolásokat végrehajtani, ahelyett, hogy az óceánba zuhannának - csökkenteni lehetne az űrrepülés költségeit, továbbá segítségükkel a kutatók mintákat szerezhetnének a különböző égitestekről.

Az ESA nagyjából autóméretű, Intermediate eXperimental Vehicle - közbülső kísérleti jármű, röviden IXV - nevet viselő űreszközét szerda koradélután lőtték fel a Francia Guyanán lévő Kourou űrrepülőtérről egy Vega hordozórakétán. Az űreszköz nagyjából 348 kilométeres magasságban vált le a rakétáról, majd 413 kilométerig emelkedett, mielőtt 27 ezer kilométeres óránkénti sebességgel visszatért a Földre.

Az ESA egy sor különböző anyagot kívánt tesztelni, egyebek közt a high-tech szénszálakat, amelyek a légkörbe való visszatéréskor az 1600 Celsius-fokot is meghaladó külső hőmérséklettől védték az űreszközt.

A kilövés után nagyjából 100 perccel a kísérleti űrrepülőgép ejtőernyők segítségével lassult le és landolt a Csendes-óceánon. A vízfelszínen ballonok akadályozták meg az eszköz elsüllyedését, mialatt két felfújható csónak érkezett a landolás helyszínére, hogy a szakemberek bebiztosítsák az űrrepülőgépet, amíg egy hajó érkezett a begyűjtésére.

"Nem is sikerülhetett volna jobban. Ez kiszélesíti a tudomány határait" - fogalmazott Jean-Jacques Dordain, az ESA főigazgatója, aki a Francia Guyanán lévő űrrepülőtérről követte figyelemmel az eseményeket. Az űrügynökség nagyjából hat héttel a tesztrepülést követően fogja nyilvánosságra hozni az űreszközre erősített 300 nyomás- és hőmérsékletérzékelő által gyűjtött adatokat.

A nagyjából 150 millió euróból megvalósult IXV hasonlít az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) 2011-ben nyugdíjazott űrrepülőgépeihez, és a Sierra Nevada Dream Chaser (Álomvadász) elnevezésű szárnyas űrhajójához, ám velük ellentétben az ESA kísérleti űrrepülőgépének nincsenek szárnyai.

Az ESA következő lépése a Pride-nak becézett, többször kilőhető űrhajó kifejlesztése lesz, amely az űrügynökség szerint hasonlítani fog az amerikai légierő X-37B típusú pilóta nélküli űrrepülőgépére, csak kisebb és olcsóbb lesz, továbbá képes lesz a kifutón landolásra.

Címlapról ajánljuk
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

BL élőben
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

Mind a két spanyol csapat is egygólos előnyről kezdi a visszavágót a BL-negyeddöntőben, hat napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon, a metropolitanóban 2-1-re a Borussia Dortmundot. A mai két párból továbbjutók egymás ellen játszanak majd az elődöntőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 20:42
×
×
×
×