eur:
389.42
usd:
361.89
bux:
68653.63
2024. május 7. kedd Gizella

Születésnapjukat ünneplik a számítógépes vírusok

Harminc éve, 1983. november 10-én "született meg" a számítógépes vírusok őse.

Fred Cohen, a Dél-kaliforniai Egyetem számítógép-tudományi doktorandusz hallgatója alig nyolc óra alatt írta a VD nevű grafikai alkalmazásba rejtett programot, amelyet egy számítógép-biztonsági szemináriumon mutatott be tanárának. A professzor, Leonard Adlerman nevezte el vírusnak a kódot, mert az a felhasználók hozzáféréseit kihasználva terjedt szét a számítógépeken, illetve a hálózatba kötött gépek között.

Mások szerint a digitális betegség egy évvel korábban jelent meg, "szülőatyja" pedig a 15 éves Richard Skrenta volt. A pittsburghi diák hajlékonylemezen csereberélt - illegálisan - Apple II számítógépre írt játékprogramokat barátaival, s az egyik játékot megtoldotta az általa írt, Elk Clonernek elnevezett apró programmal. Az adathordozókon villámgyorsan terjedő program a játék minden ötvenedik indításakor elsötétítette a képernyőt, amelyen Skrenta egy versikéje jelent meg.

A számítógépes vírus születésének pontos körülményei tehát a múlt ködébe vesznek, elméleti kezdetei viszont egészen a számítógép atyjának tekintett Neumann Jánosig nyúlnak vissza: ő állította fel azt a tézist, hogy egy számítógépes program képes lehet önmaga reprodukálására. Ezt először a Bell Labs mérnökei által kifejlesztett Darwin nevű játék mutatta meg, ebben két program küzdött egymással egy rendszer ellenőrzéséért, eközben megpróbálták felülírni magukat.

A vírusok és közeli rokonaik, az önmagukat gazdaprogram nélkül sokszorosító férgek és a biztonsági réseken keresztül idegeneknek hozzáférést biztosító trójaifaló-programok száma a nyolcvanas évek közepe óta folyamatosan emelkedik. Skrenta csak viccelődött, Cohen a tudományt szerette volna előbbre vinni, a mai vírusok alkotói viszont csalni akarnak. Kártékony programot írnak, vírusfertőzéssel zombivá változtatott gépekből álló boot-hálózaton keresztül szórják a levélszemetet, kémprogramokkal bankszámla- és hitelkártyaadatokra, jelszavakra és a virtuális identitások egyéb elemeire vadásznak.

A legnépszerűbb MS-DOS rendszerre írt első vírust 1986 januárjában fedezték fel, ezt két pakisztáni testvér írta szoftverük védelmére. A "Brain" még viszonylag lassan terjedt, hiszen csak floppylemezeken keresztül kerülhetett egyik gépről a másikra. 1987-ben a "Christmas Tree" már több hálózatot bénított meg, ezek között volt a hadsereg által kifejlesztett decentrális hálózat, az internet őse is. A 80-as évek végén a vírusírók egyre bonyolultabb mechanizmusokat használtak teremtményeik elbújtatására és hatékonyságuk növelésére.

1990-ben írták az 1260 névre keresztelt első polimorf vírust - ezek azok a programok, amelyek forráskódjukat folyamatosan változtatni tudják, ezért nehezen felismerhetők. 1991-ben jött a Form nevű boot-vírus, amely nyolc éven át vezette a legelterjedtebb vírusok listáját. A fertőzött gépeken minden hónap 18-án a billentyűk lenyomásakor kattogó hang hallatszott, de a Windows NT operációs rendszer esetén problémákat okozott a betöltésnél.

Az első igazán fertőző vírus, az 1992-es Michelangelo több mint tízezer számítógépet tett tönkre. A Microsoft Windows terjedésével párhuzamosan az 1990-es évek közepétől a legtöbb vírust erre az operációs rendszerre írták. A legnagyobb "sikert" a Word szövegszerkesztő programban elbújó makrovírusok aratták, majd következtek az e-mailben terjedő vírusok. A 2000-ben elszabadult, egy fülöp-szigeteki diák által írt ILOVEYOU órák alatt fertőzött meg több millió gépet, általa egész hálózatok váltak instabillá - ezt tekintik minden idők egyik legpusztítóbb vírusának.

A 2000-es évek elején már naponta ötezer, vagyis évente majdnem kétmillió új kártékony program jelent meg. Minden idők leggyorsabban terjedő számítógépes vírusa az SQL slammer, amely 2003. január 25-én a Microsoft SQL elnevezésű adatbázis-kezelő szoftverének egy sebezhetőségét kihasználva tíz perc alatt 75 ezer internet- és e-mail-szervert fertőzött meg és lassította le az adatforgalmat az egész világon és egymilliárd dollár kárt okozott. 2004-ben jelent meg a MyDoom, amely e-mailekhez csatolva terjedt, s egy ideig minden tizedik elektronikus levélben megtalálható volt. A számítógépes vírusok azonban nem csak a Windows operációs rendszeren támadnak: egyre több kártevőt írnak az Apple cég OSX rendszereire, s az okostelefonok sincsenek biztonságban, a mobil készülékek elterjedése maga után vonja a mobil kártevők elterjedését.

Napjainkban a vírusok már valamivel kevésbé gyakoriak, mint a hálózaton terjedő férgek. A vírusokkal egyidősek az antivírus szoftverek, melyeket eredetileg a számítógépes vírusok elleni védelemre fejlesztettek ki, de napjainkban képesek a férgek és a kémprogramok elleni védelemre is. E szoftverek természetesen mindig lemaradásban vannak, de napjainkban egy-egy újabb vírus felfedezése után legfeljebb 40-60 perc telik el, mire a biztonsági program frissítése eljut az ügyfelekhez.

Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×