eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ezerkétszáz év vulkánkitörési naplója

Több mint 1200 esztendő nagy vulkánkitöréseit is feljegyezték ír szerzetesek időjárási - és egyéb témájú - krónikáikban, ami rendkívül értékes a jelen meteorológusainak és éghajlatkutatóinak.

A szigetország különböző kolostoraiból előkerült évkönyvek az egész középkort lefedik, sőt valamivel korábbról kezdődnek és belenyúlnak az újkorba. 431-ből származnak az első bejegyzések és 1649-ig tudósítanak - egyebek közt - nagy vulkánkitörésekről. Ezek közül összesen 48-ról írtak az ír szerzetesek, és 37-et közvetlenül - a krónikák szerint - rendkívüli időjárás, főként hideg időszak követett. A kitörések 2-3 évre is kizökkentették a helyi időjárást megszokott "viselkedéséből", ami hatalmas csapás volt az aktuális társadalomnak, főként a mezőgazdaság teljesítményének visszaesése - rossz termés, takarmányhiány miatti állatállomány-pusztulás - miatt.

A jelen kutatói 40 ezer évkönyvbejegyzést tekintettek át. Mivel Írország éghajlata óceáni, azaz a telek nem túl zordak, írásos említésre érdemesnek találták a papok, ha vízen lehetett járni annak köszönhetően, hogy befagyott egy tó, hiszen az igen ritkán fordult elő.

A szerzetesek beszámoltak a hold- és napfogyatkozásokról is, amelyek remek összeillesztési (idő)pontokként szolgálnak más forrásokkal.

"A szerzetesek a szélsőséges időjárási megnyilvánulásokat isteni büntetésnek, baljós előjeleknek, a világvége közeledtének értékelték. Utóbbi ugyan nem vált valóra, viszont a tőle rettegő szerzetesek nagy dokumentációs szolgálatot tettek az emberiségnek" - idézte a BBC Francis Ludlow-t, az amerikai Harvard Egyetem tudósa.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×