eur:
385.98
usd:
354.98
bux:
68851.75
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Szuperfegyver lehet a B3 vitamin

Egy könnyen elérhető, olcsó szer, a B3 vitamin (niacin) lehet az új fegyver az antibiotikumokkal szemben rezisztens "szuperbaktériumok" ellen - vélik amerikai kutatók.

A nikotinsav vagy nikotinamid formájában megjelenő B3 vitamin az Oregoni Állami Egyetem kutatói szerint javítja az immunsejtek képességét arra, hogy szembeszálljanak a Staphylococcus baktériumokkal. A Journal of Clinical Investigation című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szakértők szerint alapvető változást hozhat a fertőzések kezelésében.

A B3 vitamint olyan, gyakran halált okozó antibiotikum-rezisztens Staphylococcus fertőzéseknél tesztelték, mint az MRSA (meticillinrezisztens Staphylococcus aureus) fertőzése.

A laboratóriumi és állatkísérletekben igen nagy dózisban alkalmazták a B3-at, jóval nagyobb adagban, mint ahogyan azt étrendünk tartalmazza. Mint a kutatók hangsúlyozták, nincs bizonyíték arra, hogy a szokásos mennyiségben fogyasztva a B3 vitamin megelőzné vagy kezelné a baktériumfertőzéseket.

"Potenciálisan igen jelentős (eredmény), bár még humán teszteket is le kell folytatnunk" - mutatott rá Adrian Gombart, az egyetem Linus Pauling Intézetének szakembere, a tanulmány szerzője.

Hozzátette, az antibiotikumok valóságos csodaszerek, de problémát jelent, hogy egyre növekszik velük szemben a különböző baktériumtípusok, különösen a Staphylococcus aureus rezisztenciája.

"(A B3 vitamin adagolása) egy módja lehet annak, hogy a szervezet veleszületett immunitásába belenyúljunk, és arra ösztönözzük, hogy erőteljesebb immunválaszt adjon" - idézte Gombart magyarázatát a BBC hírszolgálata.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
Hamar lendületüket vesztették a tőzsdék

Hamar lendületüket vesztették a tőzsdék

Kedvező nemzetközi hangulattal számolhatunk a mai kereskedés során, hiszen tegnap megérkezett a hét legfontosabb adata, mely szerint az amerikai infláció a vártnál kedvezőbben alakult áprilisban, ennek hatására pedig mindhárom vezető amerikai indexet történelmi csúcsra küldték tegnap. Ezek után az ázsiai piacokon is pozitív hangulat uralkodott, azonban az európai tőzsdéken csak iránykeresés lászik. Itthon az utolsó blue chip is közzétette első negyedéves gyorsjelentését, a Magyar Telekom a bevételek és az EBITDA jelentős növekedéséről, valamint az idei profitvárakozás megemeléséről számolt be - a jelentést követően emelkedik a Telekom árfolyama.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×