eur:
394.89
usd:
370.61
bux:
65271.55
2024. április 19. péntek Emma

Megakadályozható a heroinfüggés

Ausztrál és amerikai kutatók szerdai bejelentése szerint megakadályozható a herointól és a morfiumtól való függés; az eredmény alapvető áttörést jelenthet a függőségek kezelésében és a fájdalomcsillapításban.

Az ausztráliai Adelaide-i Egyetem és az amerikai Coloradói Egyetem kutatói egy kulcsmechanizmusra bukkantak a szervezet immunrendszerében, amely felerősíti az opioid szerektől való függést.

A Journal of Neuroscience című szakfolyóiratban közzétett eredmények szerint a plus-naloxone nevű, klinikai használatban egyelőre még nem lévő, kísérleti szer szelektíven gátolja a függéshez vezető immunválaszt.

"Kutatásaink azt mutatták, hogy a függőséget megakadályozhatjuk az agy immunrendszerén keresztül anélkül, hogy az agy huzalozását célba vennénk" - mondta Mark Hutchinson, a tanulmány egyik szerzője.

Az opioid szerek - mint a morfium vagy a heroin - hozzákötődnek az agy TLR4 jelű immunreceptoraihoz, amelyek egyfajta függéserősítőként szolgálnak és jelentősen megemelik a szer által kiváltott "jutalmazó" hatást. "Az új szer ezt a hatást kapcsolja ki" - magyarázta Hutchinson.

Mint Linda Watkins, a tanulmányban részt vevő amerikai kutatók egyike hangsúlyozta, munkájuk alapvetően megváltoztatta az opioidokról, az agyi jutalmazásról és a függőségről szóló tudást.

"Néhány éve gyanítottuk, hogy a TLR4 lehet az opioidfüggés gátlásának kulcsa, most azonban bizonyítékunk van rá" - mutatott rá.

A kutatók úgy vélik, felfedezésük hasznosnak bizonyulhat, ha a plus-naloxone-t a morfinnal együtt adagolják, mert így a fájdalomcsillapításra szoruló pácienseknél nem kellene félni a függőség kialakulásától. Mint Hutchinson hozzátette, a szert önmagában alkalmazva segíthetnének a már függő embereken is. A kutatócsoport szerint a klinikai próbák 18 hónapon belül kezdődhetnek el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×