eur:
387.01
usd:
356.43
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Érdemes lenne újragondolni a koraszülés definícióját

Minden egyes méhen belül töltött hét számít a magzat agyi fejlődésében - állapították meg amerikai kutatók 128 ezer kisiskolás gyerek tanulmányi eredményének elemzésével.

Teljes időre születettnek általában azt a babát tartják, aki a terhesség 37. és 41. hete között jön világra. A Columbia Egyetem kutatói Kimberly Noble vezetésével arra kerestek választ, miként befolyásolja a gyerekek iskolai teljesítményét az, hogy a terhesség hányadik hetében jöttek a világra. A Pediatrics című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányukba csak a hivatalosan teljes időre született gyerekeket vonták be, összesen 128 ezer iskolást New York városában.

Az elemzés azt mutatta, hogy a 37. hétre született gyerekek 2,3 százalékának volt nagyon gyenge az olvasási készsége, és 1,1 százalékának volt nagyon gyenge a harmadikos teszteredménye matematikából. A 41. héten született gyerekeknél ezek az arányok jóval alacsonyabbnak bizonyultak: 1,8 százaléknak ment gyengén az olvasás, illetve 0,9 százaléknak a számtan. A 38. hétre született gyerekeknél némileg jobbak voltak az eredmények, mint a 37. hétre születetteknél, de rosszabbak, mint a 40-41. héten világra jötteknél.

Noble és munkatársai úgy vélik, hogy a 37. terhességi hét után is minden egyes méhen belül eltöltött hét fontos a magzat agyi fejlődése szempontjából. Szakemberek felvetették, hogy az eredmények tükrében érdemes lenne újragondolni a koraszülés definícióját.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×