eur:
392.4
usd:
365.88
bux:
66807.7
2024. április 26. péntek Ervin

Öröklődik a családon belüli erőszak?

A családon belüli erőszak örökletes - legalábbis a patkányoknál, állapították meg svájci kutatók.

Az ETH Lausanne kutatói vizsgálataik során megállapították, hogy a fiatal korukban stresszélményt megélt hím patkányok később gyakrabban támadják meg a párjukat, mint a stresszhatásnak nem kitett egyedek. A viselkedésminta pedig öröklődik a hímek utódainál.

Az erőszakos férfiakkal, illetve áldozataik tüneteivel húzható párhuzam meglepő - számoltak be Maria Isabel Cordero, a Brian Mind Intézet kutatója és munkatársai a Translational Psychiatry című szaklapban.

A tudósok a patkányokat annak vizsgálatához választották modellnek, hogy vajon a biológiai tényezők felelősek-e azért, hogy az erőszakoskodók fiai gyakran ugyanúgy családon belüli erőszakot követnek el. A jelenség gyakran figyelhető meg embereknél is, a feltételezések szerint oka a kulturális környezet hatása és a szerepmodellek szociális megtanulása.

A kísérletben résztvevő patkányokat a kutatók stresszhelyzetnek tették ki fiatal korukban - stresszt jelent számukra a rókaszag és a magasság. Felnőve ezek az állatok lényegesen gyakrabban támadtak nőstény párjukra, mint a stressz nélkül felnőtt egyedek.

Sem a kultúra, sem a szociális tanulás nem befolyásolhatta ezeket az állatokat, mivel a megélt stressz idején egyedül voltak. Ezért a szakértők következtetése szerint olyan biológiai faktorok játszhattak szerepet, amelyeket a kellemetlen gyerekkori élmények váltottak ki.

A legérdekesebb jelenség akkor mutatkozott meg, amikor az erőszakos patkányok utódai felnőttek. A hím utódok ugyanis ugyanolyan agresszív viselkedést tanúsítottak párjukkal szemben, holott semmiféle kapcsolatuk nem volt apjukkal, és stresszt sem éltek át személyesen.

A bántalmazott nőstények tünetei hasonlóak voltak, mint a szintén családon belüli erőszakon átesett nőké: félelem, a depresszió jelei, súlyveszteség és a stresszhormon megnövekedett szintje.

Bár a kutatók óva intenek attól, hogy a patkányok viselkedéséből bárki az emberekre vonatkozó következtetéseket vonjon le, a családon belüli erőszak pszichológiai vizsgálati területének kiterjesztését szorgalmazzák. Mint írják, "a stressz által keltett ördögi körben figyelembe kell venni, és kutatni kell a biológiai faktorokat is".

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×