INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Kiderült a malária rejtélye

InfoRádió / MTI
A rabszolga-kereskedelem révén került Afrikából Dél-Amerikába a malária legveszélyesebb kórokozója, a plasmodium falciparum.

Tudósok a parazita összehasonlító genetikai elemzésével jutottak erre a megállapításra, amelyről az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) írtak. A felfedezést a Montpellier-i Egyetem Erhan Yalcindag vezette kutatói tették.

A tanulmány véget vethet az arról szóló vitáknak, hogy miként került Dél-Amerikába a malária kórokozója. Kutatók mindeddig nem jutottak egyezségre afelől, hogy a kórokozót az európai bevándorlók vagy az Afrikából érkezett rabszolgák hurcolták-e be, vagy netán még régebben került Dél-Amerikába.

Kutatásuk során a szakemberek fertőzött emberek vérmintáit elemezték. A minták többek közt Fekete-Afrikából, a Közép-Keletről, Délkelet-Ázsiából és Dél-Amerikából származtak. A tudósok azonosítottak bizonyos genetikai rokonságokat, és arra jutottak, hogy a plasmodium falciparum Afrikából került az Újvilágba.

Emellett felfedezték a parazita két genetikai "főútját": egy északit és egy délit. A kutatók azt gyanítják, hogy a két törzset egymástól függetlenül hurcolták be a rabszolgák.

A címlapról ajánljuk