eur:
389.19
usd:
362.6
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Hogyan függ össze a koffein és a vízszennyezés?

A felszíni vizek koffeintartalma figyelmeztetheti a hatóságokat arra, hogy szennyvíz került ki a szabadba a tisztítókból vagy más úton - idézte kanadai kutatók megállapítását a LiveScience című ismeretterjesztő portál.

Az emberek által elfogyasztott kávé, tea, kakaó és energiaitalok mintegy 3 százaléka a vizelettel és széklettel bejut a szennyvízbe. Városi területeken a koffeinnek a szennyvíz az egyetlen forrása, így ha megtalálják a vegyületet a felszíni vizekben, az szennyvízelfolyásra utal.

Sebastien Sauve, a Montreali Egyetem munkatársa kutatócsoportjával 2008 júniusa és októbere között száraz és csapadékos időben is rendszeresen vízmintákat vett Montreal szigetén. Ahogyan sok esetben máshol is, itt is egy helyre kerül a háztartási szennyvíz és a csatornákba jutott csapadékvíz, ezért csapadékos napokon a nyers, még tisztítatlan szennyvíz túlfolyhat és a felszíni vizekbe kerülhet.

A szennyvízzel együtt veszélyes baktériumok is bekerülhetnek a felszíni vizekbe, ezért az ilyen túlfolyások időben való észlelése nagyon fontos a közegészségügy szempontjából. Mint a vízminták elemzéséből kiderült, a lassan lebomló koffein megfelelő jelzővegyület lehet a szennyeződés azonosítására.

A kanadai kutatók eredményüket a Chemosphere című szakfolyóiratban ismertették részletesen.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×