A kutatási eredményeiket kedden a Human Molecular Genetics című folyóiratban közreadó tudósok egérkísérletekből szűrték le megállapításaikat.
Arra a következtetésre jutottak, hogy az anya táplálkozása kölcsönhatásban állhat születendő gyermekének öröklött génjeivel, és befolyásolhatja egyes születési rendellenességek típusát vagy súlyosságát, mint a veleszületett szívbaj és a farkastorok.
Jamie Bentham, a kutatás vezetője szerint kísérleteik eredménye azért különösen fontos, mivel először tudták bemutatni, hogy a gének és a környezet kölcsönhatásai befolyásolhatják az anya méhében lévő embrió fejlődését.
Az Oxford Egyetem humángenetikával foglalkozó központjának tudósa elmondta: azt már tudták, hogy a helytelen táplálkozás és a hibás gének egyaránt befolyásolhatják a méhen belüli fejlődést, de a most született eredmények arra is rávilágítottak, hogy a kettő kombinációja jóval nagyobb kockázattal vezet súlyos egészségügyi problémák kialakulásához.
"Ez az eredmény azt sugallja, hogy a veleszületett szívrendellenességek talán megelőzhetőek olyan lépésekkel, mint az anya étrendjének megváltoztatása" - fogalmazott Bentham.
A veleszületett szívrendellenesség a születési rendellenesség leggyakoribb formája. Korábbi kutatások bizonyították, hogy a cukorbetegségben szenvedő vagy túlsúlyos anyák fokozottabb kockázatnak teszik ki a gyermeküket.
Az is bizonyított, hogy egyes genetikai változások - mint a Cited2 gén hiánya - előidézheti a veleszületett szívbetegség kialakulását, de azt eddig nem tudták, hogy olyan külső faktor, mint az anya étrendje genetikai változást idézhet elő a születendő gyermekben.
A brit kutatók egészséges egereket olyanokkal hasonlítottak össze, amelyek Cited2 génje hiányzott. A Cited2 hiánya az egereknél és az embereknél szívrendellenességet okoz, akár nagyon súlyos formában is.
A kísérletben zsírban gazdag ételekkel etették az egereket a vemhességük előtt és alatt, és nyomon követték utódaik méhen belüli fejlődését. Az eredményeket a kiegyensúlyozott étrendű egerekével vetették össze.
A Cited2-hiányos egerek utódainál egy súlyos szívrendellenesség, az kamrai izoméria (rendellenes elhelyezkedésű szívkamra) kialakulásának kockázata több mint a duplájára nőtt, a farkastorok előfordulásának kockázata pedig több mint hétszer gyakoribb lett, ha az anyaállatokat a zsíros ételekkel etették.
Viszont nem történt változás a genetikailag normális, de zsíros ételekkel táplált anyák utódainál, ami arra engedte következtetni a tudósokat, hogy a zsíros étrend és a genetikai hiba kombinációja a felelős.
Találtak Budapesten egy körforgalmat, ahol nem érvényesek a KRESZ szabályai