eur:
394.39
usd:
369.38
bux:
65721.74
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Megjósolható, kit fenyeget a tüdőrák

Olyan géncsoportot azonosítottak amerikai kutatók, amely különösen aktív a tüdőrákos pácienseknél még egészséges szöveteikben is, így megjósolható lehet e gének tesztelésével, hogy a dohányzók közül kiket fenyeget inkább a tüdőrák kialakulása. A Science Translational Medicine című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői megállapították azt is, hogy egy természetes étrend-kiegészítő visszafordította a tüdőrákot megelőző állapot jeleit a sejtekben.

A Utahi Egyetem és a Bostoni Egyetem munkatársai szerint a géncsoport működését a PI3K jelű gén irányítja. A gén vizsgálatához nem kell veszélyes vagy kényelmetlen tüdővizsgálatokon átesniük a dohányosoknak, mert légcsövükben is jelen vannak azok a sejtek, amelyekből a gén kimutatható és elemezhető.

A tüdőrákos esetek 90 százalékát a dohányzás okozza, évente 1,2 millió ember hal meg világszerte a betegségben. Az összes dohányzó ember 10 százalékánál fejlődik ki élete során tüdőrák, amelynek azért magas a halálozási aránya, mert általában későn diagnosztizálják, amikor már szétterjedt.

Andrea Bild és Avrum Spira két, jelenleg is zajló tanulmány adatait elemezte. Kis kefével sejtmintákat gyűjtöttek dohányosok légcsövéből, majd megnézték, mely gének aktívak a sejtekben. Megállapították, hogy a PI3K jelű gén aktív volt a tüdőrákos dohányosoknál, míg azoknál a dohányosoknál nem, akiknél nem állapították meg a betegséget. A rákmegelőző állapottal diagnosztizált embereknél a PI3K gént szintén aktívnak találták.

A tanulmány másik részében egy természetes étrend-kiegészítőt, mioinozitolt szedtek a tüdőrák megelőzése érdekében a páciensek. Kiderült, hogy azoknál, akiknél a rákmegelőző állapot visszahúzódott a kiegészítő szedése alatt, a PI3K gén aktivitása is csökkent.

A kutatók egyetemeiken keresztül szabadalmaztatták eredményüket, Spira pedig egy bostoni székhelyű diagnosztikai cégnek is dolgozik, amely hamarosan lefolytat egy 60 fős klinikai tesztet a tanulmány alapján. Hozzátették azonban, hogy a mioinozitol étrend-kiegészítő olcsó és szabadon hozzáférhető, és megtalálható a vegyület gyümölcsökben, babokban, gabonában és magvakban is.

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×