eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Mobiltelefon a munkavállalók hatékonyságának ellenőrzésére

A felhasználó mozgásainak felismerésére képes mobiltelefont fejlesztett ki a japán KDDI telekommunikációs vállalat, remélve, hogy az új mobil hatékony eszköz lehet a felügyelet nélkül hagyott alkalmazottak ellenőrzésére.

Az új mobiltelefonban nem kamerával vagy mikrofonnal "kémkednek", hanem a hordozható elektronikai eszközöknél már jól bevált gyorsulásérzékelőt használják a különféle mozgások megkülönböztetésére.

A gyorsulásmérőből származó adatokat a telefon egy nagyobb teljesítményű szerverre küldi, amely a speciális analitikai szoftverrel még azt is képes megkülönböztetni, ha létrára mászik, vagy éppen padlót súrol a különleges telefon tulajdonosa.

A KDDI fejlesztésének korábbi változata a gyaloglás, illetve a kocogás intenzitása mellett meg tudta különböztetni, hogy a tulajdonos, vagy valaki más tartja kezében a telefont.

Az újabb készülék a fejlett szoftvernek köszönhetően képes az összetettebb mozgások felismerésére, például egy takarító derekára erősítve meg tudja mondani, hogy súrol, söpör, felmos, gyalogol, vagy éppen a szemetesvödröt üríti.

A telefont állítólag nem lehet becsapni, mert a szoftver a kifinomult, és rendkívül összetett mozgásminták elemzésével következteti ki az adott munkafolyamatokat - olvasható a BBC hírportálján.

Az eszköz gyakorlati használatáról megoszlanak a vélemények. Emberi jogokkal foglalkozó jogászok szerint a technológiai fejlesztéseknek nem az emberek utáni kémkedést, hanem a mindennapi élet jobbá tételét kellene szolgálniuk.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×