eur:
395.74
usd:
371.98
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Nem is olyan veszélyes a radioaktív sugárzás?

Túlzásnak tartja a radioaktív sugárzás veszélyéről vallott általános vélekedést egy oxfordi professzor. Wade Allison fizikus szerint az atomsugárzás egészséget károsító hatása nem olyan nagy, mint azt korábban gondolták.

Sokan félnek attól, hogy már az atomerőművek alacsony szintű sugárzása is rákot okozhat. A leggyakrabban erre hivatkozva akadályozzák meg civilek a nukleáris erőművek bővítését.

Az Oxfordi Egyetem egyik fizikusa, Wade Allison szerint azonban ezek a félelmek eltúlzottak, az emberi test ugyanis képes regenerálódni, és helyreállítani mindazokat a károsodásokat a sejtekben, amelyet egy alacsony szintű sugárzás okoz.

Megállapításait megerősítik mindazok, akik szerint az energiaszükségletet inkább atomenergiával kellene kielégíteni, szemben a fosszilis energiahordozókkal, amelyek a globális felmelegedés egyik előidézői.

A professzor új könyvében, amely a Radiation and Reason (Sugárzás és ok) címet viseli, vitába száll azokkal a megállapításokkal, amelyek a hirosimai és nagaszaki, 1945-ös atombomba-támadás túlélőitől származó, hosszú időn át gyűjtött adatokra épülnek. Szerinte az ember szervezet igen jó védelmi mechanizmusok működnek a radioaktív támadásokkal szemben.

Ahogy írta: mivel a szervezetben megvan a képesség arra, hogy helyreállítsa a károsodott sejteket, és újakat hozzon létre az elpusztultak pótlására, látható, hogy a sugárzás nem okoz pusztulást, kivéve, ha extrém körülmények között történik.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×