INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Nem is olyan veszélyes a radioaktív sugárzás?

Infostart / InfoRádió
Túlzásnak tartja a radioaktív sugárzás veszélyéről vallott általános vélekedést egy oxfordi professzor. Wade Allison fizikus szerint az atomsugárzás egészséget károsító hatása nem olyan nagy, mint azt korábban gondolták.

Sokan félnek attól, hogy már az atomerőművek alacsony szintű sugárzása is rákot okozhat. A leggyakrabban erre hivatkozva akadályozzák meg civilek a nukleáris erőművek bővítését.

Az Oxfordi Egyetem egyik fizikusa, Wade Allison szerint azonban ezek a félelmek eltúlzottak, az emberi test ugyanis képes regenerálódni, és helyreállítani mindazokat a károsodásokat a sejtekben, amelyet egy alacsony szintű sugárzás okoz.

Megállapításait megerősítik mindazok, akik szerint az energiaszükségletet inkább atomenergiával kellene kielégíteni, szemben a fosszilis energiahordozókkal, amelyek a globális felmelegedés egyik előidézői.

A professzor új könyvében, amely a Radiation and Reason (Sugárzás és ok) címet viseli, vitába száll azokkal a megállapításokkal, amelyek a hirosimai és nagaszaki, 1945-ös atombomba-támadás túlélőitől származó, hosszú időn át gyűjtött adatokra épülnek. Szerinte az ember szervezet igen jó védelmi mechanizmusok működnek a radioaktív támadásokkal szemben.

Ahogy írta: mivel a szervezetben megvan a képesség arra, hogy helyreállítsa a károsodott sejteket, és újakat hozzon létre az elpusztultak pótlására, látható, hogy a sugárzás nem okoz pusztulást, kivéve, ha extrém körülmények között történik.

A címlapról ajánljuk