eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Újabb tévhit dőlt meg: nem rabszolgák építették a piramisokat

Szabad emberek, és nem rabszolgák építhették az egyiptomi piramisokat - ezt a nézetet támasztja alá az a lelet is, amely nemrég került elő Gízában, ókori sírokból.

Széles körben elterjedt az a nézet, hogy a piramisokat rabszolgák építették. Ezt cáfolják azok a régészek, akik a Kairó melletti Gíza piramisai alatt bukkantak építőmunkások sírjaira. Zahi Havassz, a kutatás egyik vezetője elmondta: a téves nézet elfogadottsága részben a hollywoodi megaprodukciók eredménye.

Állításuk szerint az, hogy az építőket a fáraó sírjától nem messze, szintén a piramisok alatt vagy annak környezetében temették el, azt bizonyítja, hogy ezek az emberek nem lehettek rabszolgák.

Az egyiptomi 4. dinasztia uralkodásának idejéből (Kr.e. 2575-2467) származó sírok egy részét 1990-ben fedezték fel. A 4510 éves sírokban már ekkor találtak bizonyítékokat arra, hogy az építők fizetséget kaptak munkájukért. A sírok falát rajzok díszítették, amelyeken az építők, mint Khufu fáraó barátai szerepeltek.

A leletekből a kutatók azt is kikövetkeztették, hogy az építők élelmezésére naponta 21 bivalyt és 23 birkát szállítottak Gízába. Az építésben nagyjából 10 ezer ember vett részt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×