INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Újabb tévhit dőlt meg: nem rabszolgák építették a piramisokat

Infostart / InfoRádió
Szabad emberek, és nem rabszolgák építhették az egyiptomi piramisokat - ezt a nézetet támasztja alá az a lelet is, amely nemrég került elő Gízában, ókori sírokból.

Széles körben elterjedt az a nézet, hogy a piramisokat rabszolgák építették. Ezt cáfolják azok a régészek, akik a Kairó melletti Gíza piramisai alatt bukkantak építőmunkások sírjaira. Zahi Havassz, a kutatás egyik vezetője elmondta: a téves nézet elfogadottsága részben a hollywoodi megaprodukciók eredménye.

Állításuk szerint az, hogy az építőket a fáraó sírjától nem messze, szintén a piramisok alatt vagy annak környezetében temették el, azt bizonyítja, hogy ezek az emberek nem lehettek rabszolgák.

Az egyiptomi 4. dinasztia uralkodásának idejéből (Kr.e. 2575-2467) származó sírok egy részét 1990-ben fedezték fel. A 4510 éves sírokban már ekkor találtak bizonyítékokat arra, hogy az építők fizetséget kaptak munkájukért. A sírok falát rajzok díszítették, amelyeken az építők, mint Khufu fáraó barátai szerepeltek.

A leletekből a kutatók azt is kikövetkeztették, hogy az építők élelmezésére naponta 21 bivalyt és 23 birkát szállítottak Gízába. Az építésben nagyjából 10 ezer ember vett részt.

A címlapról ajánljuk