eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ismeretlen mezopotámiai város romjaira bukkantak az Eufrátesz völgyében

Ismeretlen mezopotámiai város romjait fedezett fel Szíriában, az Eufrátesz völgyében a spanyol archeológusok által vezetett nemzetközi régészeti expedíció.

A régészek Tell Kabr (Tall Qabr) körzetében az úgynevezett Temetődomb feltárása során találták meg a 4500 éves város romjait, amelyet egykori építészei körkörös szerkezetűre tervezték. Ez a második hasonló szerkezetű mezopotámiai település, amelyet az Eufrátesz völgyében találtak.

Korábban a helyszíntől 200 kilométerre bukkantak egy cirkuláris struktúrájú városra, s a szakemberek akkor ezt a településszerkezetet kivételnek tartották - olvasható az ANSA olasz hírügynökség hírei között.

A leletek között számtalan kerámiatárgy van, amelyek révén a szakemberek többet remélnek megtudni az ismeretlen város lakóinak mindennapi életéről. Találtak egy művészi kivitelű, szépséges pecsétnyomót, amely valószínűleg egy nemesemberé lehetett.

Vannak jelek, amelyek alapján a régészek reményei szerint megtalálhatják az ókori levéltárát is: a korabeli "dokumentumok", azaz ékírásos agyagtáblák a politikai rendszerről és diplomáciai kapcsolatokról "mesélnek" majd a kutatóknak.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×