INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Az Endeavour kikötött a Nemzetközi Űrállomáson

InfoRádió / MTI
Az Endeavour amerikai űrrepülőgép péntek este kikötött a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) - közölte az amerikai űrhajózási hivatal, a NASA.

Az űrsikló a tervezetnél nyolc perccel korábban - közép-európai idő szerint 19 óra 47 perckor - dokkolt az ISS-en az ausztrál partok felett 354 kilométerre - közölte a NASA televíziója.

Az Endeavourt csütörtökre virradóra indították el a floridai Kennedy űrrepülőtérről, öt elhalasztott start után, fedélzetén hét űrhajóssal (hat amerikai és egy kanadai asztronautával).

Az összekapcsolódás két utolsó művelete igen kényes, mivel a két űreszköz 28 ezer kilométeres sebességgel halad. Az összekapcsolódást kézi vezérléssel irányította Mark Polansky, az Endeavour parancsnoka.

Az űrállomásra vezető zsilipek megnyitását másfél órával későbbre tervezik. Ezalatt az idő alatt a szigetelést ellenőrzik, majd az űrsikló legénységét a hagyományos fogadási ünnepség keretében üdvözlik.

Idén az ISS legénysége hat főre bővül. A mostani küldetéssel rekordszámú űrhajós tartózkodik a gyakorlatilag csaknem befejezett űrállomáson.

A tervek szerint az Endeavour legénysége 16 napot tölt a Nemzetközi Űrállomáson, ezalatt öt űrsétát terveznek. Az űrhajósok átrakják az ISS-re és felszerelik a Kibo japán modul utolsó alkotóelemeit is.

A címlapról ajánljuk