eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Álcázza magát a pók, hogy megtévessze ellenségeit

Létezik egy pókfaj, amely önmaga hasonmását készíti el, hogy elterelje a ragadozók figyelmét. Ez lehet az első példa arra, hogy egy állat életnagyságban leképezi magát. A pók viselkedése arra is magyarázatot nyújthat, miért díszíti néhány pókfaj furcsa képződményekkel hálóját.

A Cyclosa nembe tartozó keresztespók-félék gyakran díszítik hálójukat növényi részekkel, törmelékkel, zsákmánymaradékkal vagy petezsákkal. Ling Ceng és I-Min Co, a tajvani Tajcsung városában található Tunghaj Egyetem biológusai azt feltételezték, hogy ezek a díszek, mivel gyakran hasonló színűek, mint maga a pók, az állat álcázásában segíthetnek.

Feltevésüket úgy vizsgálták meg, hogy a Cyclosa confusa elnevezésű pókfajt lefilmezték természetes élőhelyén - írja a BBC hírportál. Megszámolták, hányszor támadták meg ragadozó darazsak a díszített és sima hálók lakóit. "Úgy gondoltuk, hogy a hálójukat díszítő pókokat kevesebb támadás éri, mivel jól álcázzák magukat" - mondta Co. "Meglepetésünkre azonban jóval több támadás érte őket, mint a dísztelen hálóval rendelkezőket." A díszek tehát inkább vonzották, mint megzavarták a ragadozókat.

Ceng és Co úgy vélekedett, hogy valahogyan mégis meg kell hogy térüljön a díszítésbe fektetett energia. Ezért egy másik fajt, a Tajvantól délkeletre eső Orchidea-szigeten honos Cyclosa mulmeinensis-t vették górcső alá. E faj hálóját elpusztult zsákmányrovarok maradványaival és petezsákokkal díszíti, amelyek mérete megegyezik a sajátjával.

A kutatók kiderítették, hogy a dekorációk a darazsak szemében ugyanolyan színűnek tűnnek, és a fényt ugyanúgy verik vissza, mint a pók teste. "Eredményeink bizonyítják, hogy ez a sérülékeny pók úgy védekezik a ragadozók ellen, hogy magát leképező álcákkal teszi szembetűnővé hálóját" - írták a kutatók az Animal Behavior című szaklapban.

"Kutatásunk az első, amely megmagyarázza az állatok által készített álcák funkcióját" - mondta Co. És az álcák tényleg beváltak: a darazsak inkább azokat támadták meg, mint a mellettük elhelyezkedő pókokat. A dísztelen hálóban lakó pókok azonban mindegyik esetben maguk lettek a támadás alanyai.

"A Cyclosa fajok által alkalmazott díszítés ragadozók elleni eszköz, és nem álcázási kísérlet. Úgy tűnik, hogy a ragadozók támadásainak kivédése megéri, hogy cserében feltűnőbb legyen a háló" - magyarázza Co.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×