eur:
400.36
usd:
367.33
bux:
74493.99
2024. október 15. kedd Teréz

Hogyan csökkenti a gyomorszűkítés a rákbetegség kockázatát?

A gyomorszűkítés nem csupán a fogyást segíti elő, de negyven százalékkal csökkenti a rákbetegség kockázatát is - igaz, csak a nőknél. A férfiaknál nem mutatható ki az összefüggés, derült ki egy új kutatásból.

Svéd kutatók kétezernél több olyan elhízott embert vizsgáltak meg, aki gyomorszűkítő műtéten esett át, és megállapították, hogy a nőknél a beavatkozás jelentősen csökkenti a mindenféle rákbetegség kialakulásának esélyét. Azt nem tudják megmagyarázni, miért nem jár a műtét hasonló eredménnyel a férfiaknál - számoltak be az eredményről a Lancet Oncology című szaklap legújabb számában.

Lars Sjonstrom, a Sahlgerska Egyetemi Klinika munkatársa, a tanulmány egyik társszerzője elképzelhetőnek tartja, hogy csupán az a baj, hogy a kutatásban nem vett részt elég férfi - ők csak a vizsgált személyek negyedét tették ki.

Korábban már bebizonyosodott, hogy a gyomorszűkítés a nők és a férfiak élettartamát is tíz évvel megnöveli. Két másik vizsgálat pedig azzal az eredménnyel zárult, hogy a nőknél nagyobb előnyökkel jár a beavatkozás, mert csökkenti a rákbetegség kockázatát, miután lefogytak.

Kutatók régóta úgy gondolják, hogy a rákbetegség jobban fenyegeti az elhízott embereket - valószínűleg azért, mert a zsírsejtek olyan hormonokat termelnek, amelyek elősegítik a kór kialakulását. Azt azonban még nem tudták bebizonyítani, hogy ha valaki diéta segítségével fogy le, azzal csökkenti-e a veszélyt.

"Van valamilyen összefüggés a súly és a rákbetegség között, de még hiányzik egy láncszem ahhoz, hogy ezt megérthessük" - hangsúlyozta a kutatással kapcsolatban Len Lichtenfeld, az Amerikai Rák Társaság szakértője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×