eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Új gyógyszer adhat reményt a prosztatarákosoknak

Két éven belül elérhető lehet egy gyógyszer, amitől az esetek 70 százalékában összehúzódnak a rákos daganatok. A legutolsó próbák szerint az abiraterone-ból beszedett napi négy tabletta kontrollálja a prosztatarákot és csökkenti a fájdalmakat, ráadásul alig van mellékhatása.

A hatása ugyanakkor nem korlátlan, mivel a tumor nyolc hónap után visszanőhet, a tudósok viszont már kifejlesztették azt a metódust, aminek a segítségével - ha a gyógyszert szteroiddal kombinálják - újabb 12 hónapra ki tudják terjeszteni a hatását.

A gyógyszer, amit a londoni Rákkutatási Központ fejlesztett ki, nagyon jól reagál egy olyan génelváltozásra, ami a rák kialakulásához vezet.

Dr. Gert Attard, a kutatás vezetője elmondta, a tesztekbe 54 pácienst vontak be. Nekik nagyon agresszív prosztatarákjuk van, amit különösen nehéz gyógyítani, és szinte mindig halállal végződik. Remélik, hogy az új gyógyszerrel meghosszabbíthatják életüket.

A hormon-, a radio- és a kemoterápiánál az aribaterone jóval hatékonyabban blokkolja azokat a vegyületeket a szervezetben, amelyek segítenek a férfihormon, a tesztoszteron termelésében.

A gyógyszer utolsó tesztelését most végzik, világszerte 150 kórházban. Ha ez is sikeres lesz, a tudósok azt remélik, 2011-ben piacra kerülhet. Peter Johnson professzor szerint az első eredmények nagyszerűek.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×