eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Megmenthet a csodapirula a szívrohamtól és a stroke-tól

Hatásosan megvédi az 55 évnél idősebbeket a szívrohamtól és a stroke-tól az "öt-az-egyben" pirula, amelynek kifejlesztésén immár öt éve dolgoznak a kutatók világszerte. Kanadai tudósok azt állítják: megtalálták a megfelelő összetételt. Mások viszont arra figyelmeztetnek: nem a gyógyszer, hanem az életmódváltozás a legjobb módszer a megelőzésre.

Kutatók már öt éve azt ígérték, hogy hamarosan lesz olyan gyógyszer, amely 80 százalékkal csökkenti az 55 évnél idősebbek körében a szívrohamot és a stroke-ot, azóta azonban a reméltnél lassabban ment a fejlesztés. Egészen mostanáig, amikor a kanadai McMaster Egyetem kutatói a Lancet című szaklapban arról számoltak be, hogy megtalálták a megfelelő hatású szert, amelyre a kísérleti alanyok jól reagálnak.

A szakértők egy része azonban nem tarja etikusnak, hogy gyógyszerrel és nem életmódváltás propagálásával harcoljanak például a végzetes hatású magas vérnyomás és koleszterinszint ellen.

A "csodapirula" öt olyan anyagot kombinál, amelyek önállóan már régóta használatosak: az aszpirint, a koleszterinszinet csökkentő sztatint, illetve három vérnyomáscsökkentő szert. Emellett tartalmaz folsavat is.

A szert Indiában próbálták ki 2.053 egészséges ember részvételével; nem szívbetegek ugyan, de a rizikócsoportba tartoznak, mert magas a vérnyomásuk vagy régóta dohányoznak. Kiderült, hogy a kombinált szernek ugyanolyan a hatása, mint az egyes tablettáknak külön-külön: csökkentették a koleszterinszintet és a vérnyomást is - méghozzá súlyosabb mellékhatások nélkül.

A kutatók azt remélik, hogy a multitabletta a felére csökkentheti a középkorúak körében a stroke-ot és a szívrohamot - ezzel pedig világszerte több tízmillió életet menthet meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×