eur:
388.53
usd:
360.84
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A rákbetegek jelentős része már megmenthető

A nők fele, a férfiak harmada túléli a rákbetegséget Angliában - derült ki egy átfogó felmérésből, amely egész Európára kiterjedt. A legkedvezőbb statisztikát Izland tudja felmutatni.

Angliában a mellrákos nők 67,4, a bélrákos férfiak 39,9 és a prosztatarákosok 44 százalékát sikerül tünetmentessé tenni, vagyis a rákos megbetegedések jelentős része immár kezelhető.

Minden a korai felismerésen múlik, továbbá azon, hogy az egészségügy mennyit hajlandó áldozni gyógyszerekre - állapítja meg a European Journal of Cancer című, onkológiai szaklapban kedden megjelent közlemény. S azt is hozzáteszi, hogy Anglia nem áll az első helyen Európában.

A Betegellátásban Részesülők Angliai Szövetsége szerint nagyszerű dolog, hogy immár egyszerre lehet beszélni rákról és gyógyításról, de elbizakodottságnak nincs helye. Itt van például a rákgyógyszerek kérdése; van olyan gyógyszer, amelyet más európai országokban bevezetett a társadalombiztosítás, de Angliában nem, vagy csak esetlegesen.

A felmérést 1988 és 1999 között rákban megbetegedettek körében végezték, 13,5 millió személy adatait vették figyelembe. A legkedvezőbb gyógyulási statisztikát Izland tudja felmutatni, ahol a rákbetegek 46,6 százaléka tünetmentessé válik. A sorrendben ez után Svájc, Norvégia és Svédország következik. A legkedvezőtlenebb a lengyel rákbetegek helyzete, 23,3 százalékos gyógyulási aránnyal.

A női gyógyultak listáját Franciaország vezeti, Finnország és Svédország előtt. Ahol nyolc-tíz éve bevezették a mellrák szűrővizsgálatokat, kedvezőbbé váltak a gyógyulási adatok.

Míg a rákgyógyítás terén jó hírt hozott ez a hét, most közölt adatok szerint Angliában az utóbbi négy év során nőtt az ekcémás megbetegedések száma, eléri a 6 milliót. Az edinburgh-i egyetem kutatócsoportja szerint a naponkénti fürdés és túlszappanozás fokozza az ekcéma veszélyt, mert a bőr kiszárad és a felhámréteg leoldódik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×