eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kihalás fenyegeti a császárpingvint

A császárpingvin, a legnagyobb testméretű pingvinfaj a kihalás szélére sodródott. Az Antarktisz jégmezői ugyanis túl gyorsan zsugorodnak, a madarak pedig nem képesek alkalmazkodni a változó környezethez.

Az évszázad végére mindösszesen négyszáz pár császárpingvin maradhat természetes élőhelyén. Az adatok főleg az 1960-as évek számaival összehasonlítva mutatnak súlyos visszaesést: akkor még hatezer pár élt belőlük az Antarktiszon.

A tudósok hatalmas változásokat figyeltek meg a populációkban, az Antarktisz Terre Adelie nevű részén. A területet 1963 óta folyamatosan vizsgálják, és a legújabb adatok szerint 36 százalékos a valószínűsége annak, hogy a császárpingvin-populáció 2100-ra 95 százalékkal csökken.

Hogy elkerüljék a kihalást, a legnagyobb testű pingvineknek alkalmazkodniuk kell a megváltozott környezethez: el kell vándorolniuk, vagy változtatniuk kell a szaporodási szokásaikon.

Azonban ezek a madarak általában hosszú ideig - akár 20 évig is - élnek, ezért sokkal nehezebb számukra a gyorsan változó környezethez való alkalmazkodás.

A császárpingvinek a Déli-sarkvidéken költenek, -40 °C -os hidegben és akár 130 km/ órás viharok közepette. Élelmüket a tengerből szerzik: hallal, krillel, planktonokkal, tintahallal táplálkoznak.

Egy kifejlett császárpingvin a 90-110 centiméteres magasságot is elérheti, testtömege 20-40 kilogramm közötti.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×