eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A nők kevesebbet mozognak

Nem mozognak annyit a nők, mint a férfiak - sem iskolás, sem hetvenéves korukban. Ez pedig elhízáshoz, törékenyebb csontokhoz vezethet - derül ki tanulmányokból.

Kevesebbet mozognak a nők, és fizikailag nem annyira aktívak, mint a férfiak - írja két tanulmány. A kutatók iskolás gyerekek és hetvenen túli idősek aktivitását vizsgálták, és mindkét esetben erre a következtetésre jutottak.

Az iskolai udvarokon vizsgálódó kutatók úgy találták, a két nem máshogy tölti el szabadidejét. A lányok 6 százalékkal kevesebb időt töltöttek aktív játékkal, mint a fiúk. A lányok kisebb csoportokba tömörültek, és verbális játékokat játszottak, beszélgettek. A fiúk viszont nagyobb csoportokban játszottak, és több mozgást igénylő módon szórakoztatták magukat - például fociztak.

Dr. Nicky Ridgers szerint ez ugyan csak egy mozaikja egy nagy képnek, mégis fennáll a veszélye, hogy emiatt a lányoknak nagyobb esélyük van elhízni. Az iskoláknak pedig tudatosan kellene bánni a helyzettel.

A hetven éven felettieknél mindkét nem körében alig volt kimutatható valamennyi fizikai aktivitás, a felmérésben résztvevő embereknek több mint a 70 százaléka naponta ötezernél kevesebb lépést tesz meg. De a nők ebben a korban is valamivel passzívabbnak bizonyultak.

Ezt a professzor azzal magyarázza, a férfiak több időt töltenek házon kívül, míg a nők többet ülnek a fotelben. Mindez persze összefüggésben lehet a háztartási munkákkal is.

A kérdésről rendezett konferencián arra is fölhívták a figyelmet, hogy korunkban, ami egyre kevesebb fizikai aktivitást igényel, fontos a tudatos mozgás, különben a passzivitás keringési és szívbetegségekhez vezethet.

Az élénk, erőteljes tevékenységek segítenek a csontok és az ízületek erősödésében. A kevesebbet mozgó lányoknak ily módon törékenyebb lehet a csontjuk.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×