eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Injekció válthatja ki a sugárkezelést

Nem csak a tüdő- és a petefészekrák kezelésére alkalmas a karboplatin-injekció, hanem a hererákéra is. Ráadásul az így kezelt betegek kevesebb mellékhatással és gyorsabb felépüléssel számolhatnak, mint akiket sugárterápiának vetettek alá.

Egy injekcióval beadott kemoterápiás gyógyszerrel sikeresen kezelhő a hererák egy elterjedt változata. A karboplatint használják a petefészekrák és a tüdőrák kezelésére is. Ugyanakkor alkalmas volna arra is, hogy a seminoma nevű hererák sugárkezelését kiváltsa annak korai stádiumában.

A gyógyszer a szakértők szerint biztonságosabb lehet a kemoterápiánál, és kevesebb mellékhatása van.

A hererák lehet seminomás vagy nem seminomás. Ugyanakkor az esetek 40-45 százaléka az első változatot korai stádiumában felismerik. A betegeket általában először operációval kezelik úgy, hogy eltávolítják a rákos herét. Azonban húszból egy esetben a rák átterjed a másik herére is.

Azoknak a páceinseknek, akiket karboplatinnal kezeltek, kevesebb mellékhatással kellett szembenézniük, és életük hamarabb visszatérhetett a normális kerékvágásba, mint azoké, akik sugárkezelésen vettek részt. Ezért állítják a tudósok, hogy a karboplanios kezelés biztonságosabb.

A legszélesebb körű kísérletben 573 betegnek adtak karboplatin injekciót. Ezt hasonlították össsze annak annak a 904 embernek az eredményeivel, akiket két-három héten át kezeltek sugárterápiával.

A karboplatin-injekcióval kezeltek 5 százalékának rosszabbodott az állapota - mindegyiküknek három éven belül -, de további sikeres kezelések után végül senki sem halt meg hererákban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×