eur:
389.83
usd:
362.89
bux:
68090.94
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Egyszerű teszttel kimutatható lesz a mellrákot okozó hibás gén

Brit kutatók kifejlesztették azt az olcsó orvosi tesztet, amely képes kimutatni a mellrákot okozó hibás gént. A teszt állítólag egy éven belül elérhető lesz.

Tízből egy esetben örökölt hibás gén okozza a mellrákot. Azoknak a nőknek, akik rendelkeznek ilyen hibás génnel, 80 százalékos esélyük arra, hogy életük során kifejlődjön a testükben a daganat.

Nagy-Britanniában sokan panaszkodnak arra, hogy mivel családjukban volt már mellrákos megbetegedés, az esetleges hibás gént kimutató vizsgálat eredményére 18 hetet kell várni.

A brit Cancer Research UK szervezet kutatói bejelentették, hogy sikerült megalkotniuk egy olyan tesztet, amely mindössze 1 hét várakozási idő után kimutatja a hibás gént, A kutatók szerint ezzel a vizsgálattal, amely egyébként 10 fontba, vagyis 3000 forintba kerülne, minimalizálni lehet azt az időt, amelyet a vizsgálaton átesettek szorongással töltenek.

Az új generációjú technológiák nagy eredményességgel tudják vizsgálni a DNS-ben történő génváltozásokat, ám az, hogy mennyire pontosak kis területeken, még nem lehet tudni - éppen ezért további tesztelésekre van szükség, mielőtt lecserélik a hagyományos vizsgálati módszereket.

A kutatások azonban már olyan előrehaladott állapotban vannak, hogy az 1 hetes génvizsgálat akár 1 éven belül is elérhetővé válhat.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jön ma, emelkednek a tőzsdék

Kulcsfontosságú adat jön ma, emelkednek a tőzsdék

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Befolyásolhatja a mai kereskedést, hogy ma délután érkezik az amerikai munkanélküliség legfontosabb mutatója, hiszen a munkanélküliség bármilyen irányba történő elmozdulása óriási jelentőséggel bír. Ami pedig a tőzsdei mozgásokat illeti, Európában mérsékelt emelkedés látszik a mai kereskedésben és a határidős indexek állása alapján az USA-ban is pozitív felütéssel indulhat a nap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×