eur:
400.3
usd:
366.82
bux:
74228.4
2024. október 15. kedd Teréz

Gyógyszert szed? Ne igyon gyümölcslevet!

A gyümölcsléfogyasztás drámaian csökkenti, más esetekben pedig éppen erősíti a rákban, szívbetegségben vagy magas vérnyomásban szenvedők gyógyszereinek hatékonyságát - állítják amerikai tudósok.

Amerikai tudósok lerántották a leplet az egészségesnek hitt gyümölcslevek valódi hatásairól. Az Amerikai Vegyészeti Társaság konferenciáján ugyanis bejelentették: számos gyógyszer hatását semlegesítik, vagy éppen felerősítik a széles körben kedvelt és fogyasztott üdítők.

Véleményük szerint a narancs-, a grapefruit- és az almalé megakadályozza, hogy a gyógyszerek bekerüljenek a véráramba, és ott kifejtsék hatásukat.

A gyümölcslevek és a gyógyszerek kapcsolatát már 20 évvel ezelőtt is kutatták. David Bailey professzor már akkor kimutatta, hogy a grapefruit veszélyesen felerősíti az egyik vérnyomáscsökkentő gyógyszer, a felodipine hatását, és azt tanácsolta, hogy az azt szedő betegek vízzel vegyék be a gyógyszert.

A legutóbbi vizsgálatok eredményei szerint az említett levek nemcsak erősíthetik, hanem csökkenthetik is a gyógyszerek hatásait.

Kimutatták, hogy egyes vérnyomáscsökkentő és rákgyógyszerek, valamint bizonyos szénanátha elleni szer és néhány antibiotikum hatását a narancs-, alma és grapfriutlé semlegesíteni tudja.

Szakértők ezt azzal magyarázzák, hogy a citrusfélékben található naringin képes megakadályozni, hogy a gyógyszer a vékonybélből a véráramba kerüljön.

A naringintől keserű grapefriutlé azonban nemcsak csökkentheti, hanem fokozhatja is egyes gyógyszerek hatásait, mivel olyan májenzimet hatástalanít, amely "lefékezi" a szert, így a gyümölcslé az előírt gyógyszermennyiségből túladagolást képes "varázsolni".

Ugyanakkor szakértők azt mondják: ne hagyjuk abba a gyümölcslevek fogyasztását, csak figyeljünk arra, hogy vizet igyunk közvetlenül a gyógyszer beszedése előtt vagy közben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
A hosszú életnek nemcsak titka van, hanem képlete is

A hosszú életnek nemcsak titka van, hanem képlete is

Hogyan lehet lassítani az öregedés folyamatát? Hogyan lehet meghekkelni a biológiai óránk járását? Milyen életmód, gyógyszer, hatóanyag segíti ezeket a folyamatokat? Amíg ezt genetikai úton nem lehet megtenni, milyen egyéni megoldások vannak? Mivel élhet a hétköznapi ember és milyen dimenzióban járnak ezen a téren a milliárdosok? Látványos kísérletek, tudományos információk és gyakorlati tudnivalók keretében mutatták be a legújabb longevity trendeket a Medipredict konferenciáján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×