eur:
389.26
usd:
362.71
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Fütyül a borjára a nőstény palackorrú delfin

Miután életet adtak borjuknak, a nőstény palackorrú delfinek tízszer többet füttyögnek, mint máskor, annak érdekében, hogy utóduk megismerje édesanyját - figyelték meg amerikai tudósok.

Ezek a jelzőfüttyök minden egyednél különböznek, így azok a hangjelek alapján azonosíthatóvá válnak - írták a szakértők a Marine Mammal Science című szaklapban.

A fiatal palackorrú delfinek életük első heteiben sok felnőtt nősténnyel találkoznak, amelyeket akár össze is téveszthetik saját anyjukkal. Ezért gondolják a kutatók, hogy a gyakoribb füttyögéssel az anyaállat szorosabb kapcsolatot tud tartani borjával.

A dallasi állatkert szakértője, Deborah Fripp szerint a füttyögés az úgynevezett imprinting jelenséget, azaz a korai tartós bevésődést teszi lehetővé, így az utód később is, minden körülmények között képes lesz felismerni anyját.

Néhány madárfaj esetében az imprinting néhány óra alatt végbemegy, egyes emlősök esetében ehhez néhány hétre van szükség. A bevésődés segíthet például abban, hogy az utódot ne lehessen elszakítani anyjától.

Azt, hogy egy nőstény elcsalja egy másik borját, korábban is leírták már a palackorrú delfinekkel kapcsolatban. Így történt azzal a kicsivel is, amelynek megfigyelésével Fripp doktor az imprintinggel kapcsolatos következtetésére jutott.

"Az ilyen 'lopások' szinte mindig az utód életének első napján történnek, talán azért, mert az olyan borjaknál, amelyeknek tudatába már bevésődtek anyjuk jelei, ezt nehezebb megtenni" - magyarázta Deborah Fripp, aki a svédországi Kolmardens Djurparkban vizsgálta a delfinek korai szocializációját.

A szakértő azt is elmondta, hogy bár a delfinek születésüktől kezdve képesek füttyögni, akkor még nincsenek különleges, csak rájuk jellemző füttyjeleik. "A kicsik füttyei szinte sosem egyeznek meg anyjuk jeleivel, sőt, inkább olyan példányokéra hasonlítanak, amelyek a környezetükben élnek ugyan, de nem lépnek velük kapcsolatba" - tette hozzá Fripp doktor.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×