eur:
389.83
usd:
362.86
bux:
68067.67
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Allergiás lehet a baba a túl sok mogyorótól

A mogyoróféléket naponta fogyasztó kismamáknak ötven százalékkal nagyobb eséllyel lesz asztmás a gyerekük, mint azoknak, akik nem vagy csak ritkán ettek ilyesmit - derül ki egy holland tanulmányból.

Csaknem négyezer kismama táplálkozási szokásait mérték fel a kutatók, majd gyermekük táplálkozási szokásait és esetleges allergiáit is nyomon követték egészen azok nyolcéves koráig.

Az eredmények azt sugallják, hogy az egyes mogyorófélékben található allergénekkel való találkozás a magzatot fogékonyabbá teheti a későbbi allergiára. A hír a kutatókat is meglepte, mivel az eddigi hasonló kutatások ezt nem mutatták ki.

A kutatás vezetője szerint még túl korai a mogyorófélék mellőzését javasolni, de sokat nem érdemes belőlük sokat fogyasztani, egyébként pedig fontos, hogy a várandós nők egészségesen táplálkozzanak. A földimogyoró veszélyes allergén, mert anafilaxiás sokkot válthat ki, továbbá más allergiákkal szemben kevésbé valószínű, hogy a gyermek kinövi.

Más szakemberek szerint ugyanakkor nincs elég bizonyíték arra, hogy a gyerekek a kismamák táplálkozása miatt váltak allergiássá.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×