Csaknem négyezer kismama táplálkozási szokásait mérték fel a kutatók, majd gyermekük táplálkozási szokásait és esetleges allergiáit is nyomon követték egészen azok nyolcéves koráig.
Az eredmények azt sugallják, hogy az egyes mogyorófélékben található allergénekkel való találkozás a magzatot fogékonyabbá teheti a későbbi allergiára. A hír a kutatókat is meglepte, mivel az eddigi hasonló kutatások ezt nem mutatták ki.
A kutatás vezetője szerint még túl korai a mogyorófélék mellőzését javasolni, de sokat nem érdemes belőlük sokat fogyasztani, egyébként pedig fontos, hogy a várandós nők egészségesen táplálkozzanak. A földimogyoró veszélyes allergén, mert anafilaxiás sokkot válthat ki, továbbá más allergiákkal szemben kevésbé valószínű, hogy a gyermek kinövi.
Más szakemberek szerint ugyanakkor nincs elég bizonyíték arra, hogy a gyerekek a kismamák táplálkozása miatt váltak allergiássá.
Rendkívüli üzemanyagár-változást jelentettek be