eur:
389.3
usd:
362.72
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Mellrák: szakértők vitáznak az önvizsgálat hasznosságáról

Nem tudják a nők, hogyan keressék a mellrák jeleit testükön: a szakértők szerint a havonta elvégzett önvizsgálat nem csökkenti a halálozások számát, ráadásul felesleges biopsziához vezethet.

A kilencvenes évek közepe óta nem javasolja a nőknek, hogy saját maguk kutassanak a mellrák jelei után, az amerikai szervezetek szerint ugyanakkor hasznos az önvizsgálat. Sok nő minden hónap egy bizonyos napján végigtapintja melleit csomókat keresve, állva és fekve egyaránt, majd tükröt használva próbálja észrevenni a változásokat.

A Cochrane Collaboration - az orvosi irodalomban keletkező adatok, kutatási eredmények, beszámolók rendszerezésével foglalkozó projekt - legújabb jelentése azt vizsgálta, ér-e valamit ez a módszer. A dokumentum elkészítése során a szakemberek átnézték az összes olyan adatot, amely sikeres önvizsgálatokról szólt, különös tekintettel két, összesen csaknem 39 ezer nő részvételével készült kutatást.

Az Oroszországban és Kínában végzett kutatásokban részt vevő nők fele alkalmazta az önvizsgálatot, a többi azonban nem. A mellrák miatti halálozások száma a két csoportban közel azonos volt, míg a mellüket maguk is ellenőrző asszonyok körében kétszer annyi biopsziát végeztek, mint a többieknél. A kutatók ebből arra következtettek, hogy az önvizsgálat gyakran indokolatlan szövetmintavételhez vezethet.

Az önvizsgálattal történő mellrákszűrés jelenleg nem ajánlott - összegezték jelentésüket a kutatók.

Ennek ellenére sok nő gondolja úgy, hogy hasznos, ha saját maguk ellenőrzik, történt-e változás a szervezetükben. A Breakthrough Breast Cancer nevű szervezet egyik vezetője szerint igenis fontos az önvizsgálat: "Az Egyesült Királyságban évente diagnosztizált 44 ezer új mellrákos beteg jó része saját maga veszi észre a problémát" - magyarázta Sara Cant.

A doktornő szerint, ha nem is havonta, de időnként a nőknek érdemes végigtapintaniuk a melleiket csomókat keresve, mert ez, és a rendszeres orvosi szűrővizsgálatok segíthetnek a mellrák korai észlelésében, ami jelentősen növeli a túlélés esélyét.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×