A szén-dioxid növekvő jelenléte jót tehet a termésnek - mondja Hans-Joachim Weigel, a Johann Heinrich von Thuenen erdő- halászat- és vidékkutatási intézet munkatársa. Kutatásai szerint ugyanis 10 százalékkal nőtt az árpa-, a cukorrépa- és a búzatermés, miután magasabb szén-dioxid-dózisnak voltak kitéve - mondta a kutató.
Az intézet 1999 óta vizsgálja a gabonaföldeket. Most olyan mennyiségű szén-dioxiddal "kezelték" a gabonát, amilyen koncentráció 2050-ben várható a levegőben. Azt találták, hogy ugyan a nagyobb mennyiség segíti a növények növekedését, de árt a minőségének.
A következő lépés, hogy a magasabb hőmérséklet gabonára tett hatását is megvizsgálják - ami a szén-dioxid-koncentráció növekedésének egyik következménye.
Ez nem jelenti azt, hogy nem kell tennünk semmit a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért - figyelmeztet a tudós. Annál is inkább, mert más kutatások nem mutatnak ilyen fényes képet a szén-dioxid növényekre gyakorolt hatásáról. Azt pedig, hogy a talaj termékenységét hogyan befolyásolja, még egyáltalán nem vizsgálták.
Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt